Tokį siūlymą komitetas teiks Seimui, BNS patvirtino komiteto narė Inga Valinskienė.

"Balsavome vieningai", - sakė parlamentarė.

Jei tokiam komiteto siūlymui, priimtam dar kartą apsvarsčius Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, Seimas pritars, nauja tvarka būtų taikoma tik nuo 2011 metų liepos skiriamoms motinystės pašalpoms, o paskirtos iki tol nebus keičiamos.

Komiteto vadovas Jonas Rimantas Dagys BNS sakė, kad iki 70 proc. sumažinti išmokas motinoms esą nėra socialiai teisinga.

"Kai gyvenimo sąlygos vėliau pagerės, motinos išeis į motinystės atostogas ir jau gaus ne tik mažesnes išmokas, nes jos bus apskaičiuotos pagal jų dėl sunkmečio sumažintus atlyginimus, bet dar ir gaus trečdaliu sumažintas pašalpas", - BNS sakė J.R.Dagys.

Taip pat siūloma iki 1,5 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio nemažinti, kaip nori Vyriausybė, motinystės išmokų "lubų", o palikti galioti keturių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydį.
Komitetas taip pat pritarė, kad motinystės pašalpos būtų apskaičiuojamos atsižvelgiant į dvigubai ilgesnį negu dabar - 24 mėnesių - darbo užmokestį.

J.R.Dagys sakė teiksiąs pataisas, kad pašalpos būtų apskaičiuojamos pagal paskutinių 12 mėnesių uždarbį.

Pametinukus bei kelis vienu kartu gimusius vaikus auginančioms šeimoms siūloma mokėti ne didesnę už 100 proc. gauto uždarbio dydžio pašalpą.

Komitetas taip pat siūlo įpareigoti "Sodrą" mokėti motinystės pašalpas net ir tuo atveju, kai motinystės atostogose esantis vienas iš tėvų netenka darbo.

Pagal įstatymą vaiką auginančių tėvų darbdavys atleisti negali. "Tačiau sunkmečiu pasitaiko visko, tad reikia apsaugoti mamas", - BNS sakė komiteto vadovas J.R. Dagys.

Seimas jau yra pradėjęs svarstyti Vyriausybė siūlymus nuo 2011 metų liepos 1 dienos vaikų susilaukiantiems tėvams leisti rinktis - motinystės (tėvystės) atostogų eiti tik vieneriems metams ir gauti 100 proc. atlyginimo pašalpą, arba dvejiems metams.

Pastaruoju atveju pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais - 40 proc. Tačiau antraisiais metais jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti - dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

Taip pat siūloma nuo 2011 metų liepos 1 dienos nustatyti dar žemesnes nei dabar išmokų "lubas".
2010 metais draudžiamosios pajamos yra 1170 litų, tad maksimalus Vyriausybės siūlomos motinystės pašalpos dydis būtų 2925 litai (iki mokesčių).

Šiuo metu kompensuojamasis uždarbis pašalpoms skaičiuoti negali viršyti keturių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių. Tai atitinkamai būtų 4680 litų prieš mokesčius.