Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) Vilniaus savivaldybės taryboje atstovaujančio Jaroslavo Kaminskio, klausimą atidėti nuspręsta dėl dviejų priežasčių - siekiama neeskaluoti šios temos prieš sekmadienį Lenkijoje vyksiančius prezidento rinkimus bei ketinama apsvarstyti galimybę L.Kaczynskio vardu pavardinti ne sostinės gatvę, o aikštę ar skverą.

"Lenkijoje sekmadienį vyks prezidento rinkimai, ir mūsų neutralumas ar neatsiradimas to klausimo spaudos puslapiuose leidžia nedaryti įtakos žmonių laisvam apsisprendimui," - BNS trečiadienį sakė LLRA frakcijos atstovas.

Be to, pasak J.Kaminskio, L.Kaczynskio vardu pavadinus aikštę ar skverą, atsirastų galimybė jo pavadinimą rašyti ir nesulietuvinus žuvusio Lenkijos prezidento pavardės.

"Galbūt jei būtų aikštė ar skveras, būtų galima rašyti dviem kalbom, memorialinę lentą įrengti 2-3 kalbom," - pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Jo teigimu, šiuo metu ieškoma alternatyvių sostinės vietų, kurias būtų galima pavadinti L.Kaczynskio vardu.

Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininkas Vidmantas Martikonis BNS sakė, kad konkretūs pasiūlymai kol kas nėra svarstomi.

"Nesvarstom, bet Vilniuje tikrai yra nemažai tokių vietų, kur galima būtų ar aikštei, skverui ar parkui suteikti vardą," - teigė Liberalų sąjūdžiui priklausantis V.Martikonis.

Anksčiau per aviakatastrofą žuvusio Lenkijos vadovo vardu siūlyta pavadinti su Gedimino prospektu susikertančią gatvę tarp Centrinio pašto ir buvusio miesto savivaldybės pastato. Sulietuvinus pavardę, gatvei siūlyta suteikti "Lecho Kačynskio" pavadinimą.

Analogiškas projektas svarstytas dar balandį, tačiau tuomet sostinės savivaldybės taryba galutinio sprendimo nepriėmė.

Nors tuomet iš principo pritarta tokiam siūlymui, nuspręsta šį klausimą apsvarstyti detaliau. Ketinta apsispręsti, ar gatvės pavadinime turėtų būti originali, ar sulietuvinta pavardė, taip pat dėl to, kuriai sostinės gatvių vertėtų suteikti žuvusio Lenkijos prezidento vardą.
Sulietuvintam variantui "Lecho Kačynskio" gatvės pavadinimui tuomet teigė nepritariantis Lenkijos ambasadorius ir Lietuvos lenkams atstovaujantys politikai.

Paramą idėjai Lenkijos prezidentą pagerbti jo vardu pavadinant gatvę išsakė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji pabrėžė, kad Vilnius buvo paskutinė užsienio valstybės sostinė, kurią likus dviems dienoms iki katastrofos aplankė L.Kaczynskis.

Balandžio 10-ąją Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis, jo žmona ir dar daug aukštų pareigūnų žuvo, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos miesto Smolensko oro uoste.

Likus dviems dienos iki katastrofos per vizitą Vilniuje L.Kaczynskis sukritikavo tądien priimtą Lietuvos Seimo sprendimą neįteisinti pavardžių rašybos dokumentuose originalo kalba lotyniško pagrindo rašmenimis. Galimybės rašyti nesulietuvintą pavardės variantą ilgą laiką prašo lenkų bendruomenė Lietuvoje ir juos remiantys Lenkijos politikai.