Antradienį po svarstymo už pensinio amžiaus vėlinimą balsavo 58, prieš – 48, susilaikė 5 Seimo nariai.

Vyriausybė birželio viduryje Seimui pateikė siūlymą pensinį amžių pradėti vėlinti nuo 2012 m. moterims kas metus pridedant 4 mėnesius, o vyrams – po 2 mėnesius. Tokiu atveju 65-erių metų pensinio amžiaus riba būtų pasiekta 2026 m.

Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60-ies, o vyrai – 62,5 metų.

„Jeigu mes nieko nedarysime ir sistemą paliksime tokią, kokia yra, po 10-12 metų pensijos sumažės trečdaliu. Ar mes norime pensijas sumažinti trečdaliu? Ką mums tada žmonės pasakys? Ką tuomet daryti? Jeigu mes valstybės tarnautojams nuspręstume nemokėti atlyginimų, tai tris mėnesius galėtume sumokėti pensijas. Šaltinių yra tik keletas, arba didinti įmokas, arba ilginti pensinį amžių“, – kalbėjo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

Jo teigimu, sprendimas yra neišvengiamas ir diskutuoti galima tik dėl to, kokiu greičiu tai daryti.

Siūlė moterims ilginti kaip vyrams

Tačiau opozicinių partijų atstovai vienu balsu tvirtino, kad šiuo metu ne laikas vėlinti pensinį amžių.

Socialdemokratas Juozas Olekas pripažįsta, kad anksčiau būta svarstymų apie pensinio amžiaus ilginimą, tačiau tuo metu nebuvo nedarbo ir trūko darbo rankų.

„Pagrindinis dalykas, kas užtikrintų pensijų mokėjimą, yra darbo vietų kūrimas. „Sodroje“ pinigai atsiranda ne palijus ar dosnia rankas pabėrus, o surinkti iš dirbančiųjų. Nereikėtų nei pensinio amžiaus ilginimo, nei išmokų karpymo, jeigu nedarbas būtų ne 15 proc., o 4,5 proc. Naujos darbo vietos reiškia, kad nereikia mokėti bedarbių pašalpų ir yra pilnas „Sodros“ aruodas“, – tvirtino jis.

Anot Seimo nario, Pranzūcijoje išėjus į pensiją lieka 18 proc. gyvenimo, dabar Lietuvoje – 11 proc., o pritaikius siūlomą tvarką – 7 proc.

J. Olekas siūlė moterims ir vyrams pensinį amžių ilginti vienodu tempu dabartinį siūlymą vadindamas diskriminavimu pagal lytį.

Jo kolegė Birutė Vėsaitė taip pat tvirtino nesutinkanti su spartesniu pensinio amžiaus ilginimu moterims.

„Nesutinku, kad moterų pensinis amžius būtų didinamas dvigubai greičiau ir galiu pasakyti tris argumentus, kodėl. Ar kada nors Vyriausybė įvertino sunkesnę moterų dalią, nes jos namų ūkyje atlieka 90 proc. darbų, o auklėjant vaikus beveik 100 proc. ir derina darbą darbo rinkoje. Jūs pasižiūrėkite, koks yra skirtumas yra dirbti Seimo nariui ir slaugei ar siuvėjai, kai nėra fizinių jėgų dirbti tą darbą. Ar 65-erių slaugytoja galės vartyti ligonį“, – kalbėjo Seimo narė.

Ji kritikavo valdančiuosius, kad šie kartu su pensiniu amžiumi nesiūlo, kaip vyresniems žmonėms geriau prisitaikyti darbo rinkoje.

Darbietis Kęstutis Daukšys pritarė J. Olekui, kad darbo vietų kūrimas yra kur kas geresnis sprendimas nei pensinio amžiaus ilginimas. Jis siūlymą vadino avantiūra ir Lietuvos konkurencingumo mažinimu.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rima Baškienė, kartu su kolege Agne Zuokiene siūliusi pensinį amžių pradėti ilginti nuo 2014 m., tvirtino, kad ekonominiu sunkmečiu ilginti pensinį amžių yra neatsakinga.

„Siūlome atkreipti dėmesį į žmonių psichologinę situaciją“, – kolegas ragino ji. Tačiau Seimo narės argumentai Seimo neįtikino ir jis balsavo prieš siūlymą.

Anksčiau socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sakė, kad reformos efektas bus matomas tik ateityje, o artimiausiu laikotarpiu sutaupyti daug nepavyks: kitais metais būtų sutaupoma tik 5-10 mln. Lt, o 2013 m. – kiek daugiau nei 10 mln. Lt.