Tokią nuomonę A. Gelūnas išsakė trečiadienį, viešėdamas DELFI interneto konferencijoje.

„Daugelyje kitų valstybių egzistuoja kultūros paminklai, kurie primena apie ne pačius maloniausius istorijos faktus. Akivaizdu, kad tokių paminklų esama ir Lietuvoje. Manyčiau, turėtume drąsiai pažvelgti istoriniai tiesai į akis, kurti šiuolaikinę kultūrą ir palikti istorinius paminklus ramybėje“, - teigė būsimas ministras.

Primenama, kad konservatorių Vilniaus meras Vilius Navickas savo partijos atstovams yra žadėjęs nugriauti Žaliojo tilto skulptūras, jeigu tik jos būtų išbrauktos iš saugotinų objektų sąrašo. Premjero patarėjas bei konservatorių vedlys būsimuose savivaldos rinkimuose sostinėje Raimundas Alekna yra juokavęs, kad neprieštarautų, jei sovietinės skulptūros netikėtai būtų pavogtos.

Tiki, kad yra žmonių, kuriems vamzdis prie Neries – gražu

Skaitytojų klausiamas apie vamzdžio skulptūrą prie Neries, būsimas kultūros ministras, kurio kandidatūrai de facto prezidentė jau pritarė, teigė manąs, kad bent daliai žmonių šis projektas yra suprantamas. A. Gelūnas sako remiąs kultūros įvairovę.

„Šį vadinamąjį „vamzdžio" projektą mes jau daug svarstėm. Aš galiu pasakyti tik tiek, kad pasisakau už kultūros įvairovę. Ir tikiu, kad yra visuomenės dalis, kuri supranta tokius projektus“, - sakė A. Gelūnas.

Jis taip pat teigia, jog šiuo metu svarbiausias prioritetas įtraukti visuomenę į kultūrinį gyvenimą – esą kuo daugiau žmonės šoks ir dainuos, tuo labiau išsilaisvins iš liūdesio.

„Svarbiausias prioritetas šiandien, man atrodo, yra, kad visuomenė būtų įtraukta į kultūrinį gyvenimą, kad žmonės patys daugiau dalyvautų kultūriniame gyvenime, o ne būtų pasyvūs stebėtojai. Kuo daugiau patys žmonės šoks, dainuos, tuo labiau išsilaisvins iš liūdesio ir panašių dalykų“, - teigė A. Gelūnas.

Būsimas ministras sako norįs mažesnių miestų šeimas ištraukti iš uždaro rato „pilstukas-televizorius“: esą tam net Vyriausybės programoje numatyta steigti daugiafunkcinius kultūros centrus, kur būtų ir biblioteka, ir sporto bei repeticijų salės.

Nebijo A.Valinsko šleifo

Kalbėdamas apie jį delegavusią partiją, A. Gelūnas išsisuko nuo klausimo, ar nebijąs prarasti autoriteto, susidėjęs su nepatyrusia ir vis į skandalus įsisukančia Tautos prisikėlimo partija bei jos lyderiu Arūnu Valinsku. Į politiką pasukęs buvęs Vilniaus dailės akademijos prorektorius to nesureikšmino, išsakydamas nuomonę, jog partijų daug, o Lietuvos kultūra tik viena.

„Atsakysiu filosofiškai: partijų daug, o Lietuvos kultūra viena... Nepaisant Tautos prisikėlimo partijos politinio nepatyrimo, reikia atkreipti dėmesį į tą faktą, jog ji vienija daugiausia kūrybinių profesijų žmonių. Joje yra profesionalių dailininkų ir aktorių, kurių kalbą ir lūkesčius man yra lengviau suprasti nei tuo atveju, jei šnekos suktųsi vien apie pinigus ir įtaką“, - interneto konferencijoje svarstė A. Gelūnas.

Skaitytojo paklaustas, ar nesibaimina savo pirmtako Remigijaus Vilkaičio likimo, kurį „prisikėlėliai“ nutarė atšaukti iš posto dėl neva pernelyg menko bendradarbiavimo su partija, A. Gelūnas drąsinosi bei tvirtino esąs bendradarbiavimo ir bendravimo šalininkas.

„Atsakyčiau, kad aš esu gana drąsus žmogus. Mes nutarėm bendrauti su Tautos prisikėlimo partija. Aš esu bendravimo šalininkas, aš esu užsidarymo priešininkas, manau, kad ministras turi kuo daugiau bendrauti su įvairiomis interesų grupėmis“, - teigė būsimas ministras.

Komanda – kitą savaitę

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys po šalies vadovės susitikimo su A. Gelūnu teigė, jog dekretas dėl jo skyrimo bus pasirašytas kitą savaitę. Kitą savaitę būsimas ministras ketina prabilti ir apie savo komandą – viceministrus ir patarėjus.

„Apie komandą norėčiau prabilti kitą savaitę. Vienas iš pirmųjų žingsnių - akylas žingsnis į kitų metų Kultūros ministerijos biudžetą. Kadangi Seimas yra iš esmės pritaręs kultūros politikos gairėms, ketinu sudaryti konkrečias darbo grupes svarbiausių gairėse numatytų veiklų įgyvendinimui“, - DELFI konferencijoje sakė. A. Gelūnas.

Ministru jis sako sutikęs būti dėl to, kad gavo daugybę laiškų iš kultūrinės bendruomenės atstovų, kuriuose jam esą buvo išsakomas didelis palaikymas.

A. Gelūnas taip pat pasakojo turįs idėjų atskirti kultūros politikos formavimą bei įgyvendinimą bei suburti ekspertų tarybą, kuri ir imtųsi praktinių politikos įgyvendinimo veiksmų. Apie tai būsimas ministras kalbėjo ir po susitikimo su prezidente.

Kalbėdamas apie knygų leidybos sritį jis teigė manąs, kad ir šiame sektoriuje būtinas dvipusis požiūris: esą komercinė leidyba turi būti palikta rinkos dėsniams, o valstybės lėšomis reikia remti knygas, būtinas piliečių dvasiniam ir kultūriniam ugdymui. Tarp valstybės remtinos literatūros jis paminėjo poezijos knygų leidybą.