Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą, teisėjas turi būti nušalintas, jei jis yra dalyvaujančių byloje asmenų giminaitis ir kai svarstomi paklausimai personaliniais klausimais, arba kai jis yra viešai pareiškęs, kaip turi būti išspręsta Teisme nagrinėjama byla.

Antradienio rytą dėl minėto nušalinimo neilgai trukusiame posėdyje buvo paskelbta pertrauka, kurios metu nušalinimo klausimą Teismas sprendė pasitarimų kambaryje.

Nušalinti teisėją paprašė prezidento atstovai - advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" advokatai Gediminas Baublys, Kęstutis Švirinas ir Evaldas Rapolas.

Kaip sakė advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" vadovas Gediminas Baublys, nušalinimo motyvas - advokatams kilusios abejonės dėl Konstitucinio Teismo pirmininko nešališkumo. Tokių abejonių sukėlė spaudoje aprašytas E. Kūrio susitikimas su Seimo Pirmininko pavaduotoju Gintaru Steponavičiumi Vilniaus kavinėje "Fortas".

"Kad nebūtų pagrindo jokioms abejonėms, teisėjui būtų tikslinga nusišalinti", - posėdyje sakė advokatas G.Baublys.

Tuo tarpu Seimo atstovai nušalinimui nepritarė ir teigė maną, kad jis yra nepagrįstas.

Konstitucinis Teismas Seimo prašymu svarsto, ar teisėtas šiemet balandį pasirašytas R.Pakso dekretas, kuriuo Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta jo prezidentinės rinkimų kampanijos dosniausiam finansuotojui Jurijui Borisovui.

Praėjusią savaitę teismas apklausė keturiolika kviestų liudytojų. Į klausimus atsakė ir prezidentas. R.Paksas teisme teigė, kad jo dekretas suteikti Lietuvos pilietybę prieš tai jos netekusiam J.Borisovui buvo teisėtas.

Išnagrinėjęs bylą, nutarimą, ar prezidento dekretas atitinka pagrindinį šalies įstatymą - Konstituciją - teismas turi paskelbti per mėnesį.

R.Pakso rinkimų kampanijai 1,2 mln. litų paaukojusio J.Borisovo atžvilgiu Generalinė prokuratūra dabar atlieka du ikiteisminius tyrimus - dėl grasinimų prezidentui ir prekybos sraigtasparnių detalėmis su terorizmą remiančiu Sudanu.