Kaip rašo dienraštis "Lietuvos žinios", URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovės Violetos Motulaitės teigimu, misija prie Europos Bendrijų šiemet pirmą kartą patikrinta birželio mėnesį, antrąkart auditas atliktas spalio 5-8 dienomis.

Pasak V.Motulaitės, per jį išaiškinta tam tikrų finansinių pažeidimų, todėl ambasadoriui O.Jusiui "už netinkamą misijos ūkinės ir finansinės veiklos organizavimą" lapkričio 26 dieną A.Valionio įsakymu pareikštas papeikimas.

Kadangi už finansinę misijos veiklą buvo atsakinga ambasados vyriausioji specialistė Farida Gulbinienė, jai taip pat skirta drausminė nuobauda.

Paklaustas, ar ne per griežtai nubaudė ambasadorių, A.Valionis dienraščiui teigė, kad skirdamas nuobaudą vadovavosi audito komisijos išvadomis.

V.Motulaitės teigimu, misija, neturėdama lėšų nepaprastosioms išlaidoms, išperkamosios nuomos būdu įsigijo tarnybinį automobilį - septintos klasės BMW - ir kompiuterių.

Pasak V.Motulaitės, tam panaudotos lėšos iš paprastųjų išlaidų.

"Lėšos buvo panaudotos neteisingai", - tikino V.Motulaitė.

Nors finansinės žalos valstybei nepadaryta, URM atstovės teigimu, ministerijai išlaidas teko padengti "iš kitų eilučių".

O.Jusys dienraščiui teigė daugiausia priekaištų sulaukęs dėl misijos pastato papildomų remonto darbų, ypač dėl to, kad sutartys su rangovais buvo įteisintos pagal Belgijos įstatymus.

"Jaučiuosi padaręs gerą darbą, nepelnytai "įvertintas". Nė vienas euras nėra prarastas", - sakė ambasadorius.

Paklaustas apie automobilio įsigijimą O.Jusys tikino turėjęs URM valstybės sekretoriaus, vyriausiojo finansininko leidimą. Jis pripažino, kad nešiojamieji kompiuteriai buvo nupirkti dar negavus leidimo, bet teigė negalėjęs kitaip pasielgti, nes jie buvo būtini misijos darbuotojams.

Šiais metais O.Jusys gavo pirmą papeikimą. Jei tokia nuobauda ambasadoriui būtų skirta dar kartą, jam, kaip ir bet kuriam valstybės tarnautojui, grėstų atleidimas iš darbo.

"Kol kas šiuo atveju tokios grėsmės nėra", - teigė V.Motulaitė.

Šįmet tai jau ne pirmas nuobaudų skyrimo ambasadoriams atvejis. Liepos pabaigoje papeikimą už šiurkščius pažeidimus, susijusius su mokesčių mokėjimu, yra gavusi Lietuvos misijos prie NATO vadovė ambasadorė Gintė Damušytė.

A.Valionis tada pasiūlė ambasadorei geranoriškai sumokėti skolą Lietuvos mokesčių administratoriui ir susitvarkyti Lietuvos rezidento statuso dokumentus.

Vidaus auditas Lietuvos atstovybėse užsienyje vykdomas kiekvienais metais pagal nustatytą grafiką.