Iki šiol A. Gelūnas dirbo Vilniaus dailės akademijos (VDA) prorektoriumi studijoms.

Pats būsimas kultūros ministras, prašomas įvardinti didžiausiu iššūkius, sako jau dabar žinąs, kad susidurs su poreikiu peržiūrėti esamą kultūros finansavimo sistemą, o vardindamas prioritetus beveik citavo prezidentės metinį pranešimą: „Absoliutus prioritetas yra atsigręžimas į Lietuvos žmones, čia beveik cituoju prezidentės metinį pranešimą. Tai yra centro ir regionų atskirties mažinimas“.

A. Gelūnas sako kultūrą suvokiąs ne kaip aukštąją kultūrą ir jos vartojimą didžiuosiuose miestuose, bet kaip kultūros veiklų prieinamumą vaikams ir suaugusiems visos Lietuvos regionuose.

Jis taip pat teigia, kad ateityje būtinai reikės atskirti kultūros politikos formavimą ir įgyvendinimą – kai Kultūros ministerija formuos tikslus ir uždavinius, o iš Lietuvos bei užsienio ekspertų sudaryta Kultūros taryba visa tai įgyvendins.

„Pasitikėjimas ekspertais yra vienintelis šiuolaikinės visuomenės pasirinkimas“, - svarstė būsimas ministras.

A. Gelūnas pasakojo, kad jam pačiam teko pabūti ekspertu iš užsienio Suomijoje, kur teko įvertinti meno studijų dalykus. „Tai yra visiškai normali, įprasta praktika ir, beje, čia estai yra mus aplenkę, jie jau žymiai seniau apsitelkdavo tarptautinius ekspertus tiek aukštojo mokslo, tiek kultūros projektams vertinti“, - teigė buvęs VDA prorektorius.

DELFI primena, kad Tautos prisikėlimo partija siekė pakeisti savo deleguotą kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį dėl pernelyg menko bendravimo su partija. „Prisikėlėliams“ pagal koalicijos susitarimą Vyriausybėje priklauso du ministrų portfeliai – aplinkos apsaugos ir kultūros.

Iš pradžių ketinta vietoje R. Vilkaičio į ministrus deleguoti A. Valinską, tačiau D. Grybauskaitė viešai pareiškė netvirtinsianti jo kandidatūros dėl per menko visuomenės pasitikėjimo. Po to Seimo narys prezidentės nuomonę pavadino įžeistos bobos pozicija, tačiau savo kandidatūrą atsiėmė. Kiek vėliau buvo pateikta operos solisto Deivido Staponkaus kandidatūra, galiausiai viešumoje imta linksniuoti A. Gelūno pavardė.

Remiantis Konstitucija, ministrus, premjero teigimu, skiria ir atleidžia prezidentas.