Pareiškėjas – Socialistinio liaudies fronto partija - kreipėsi į teismą su pareiškimu ir nurodė, kad Vilniaus miesto savivaldybė 2010 birželio 17 d. atsisakė išduoti leidimą mitingui Europos aikštėje Vilniuje.

Pareiškėjas teigė, kad tuo buvo pažeista Konstitucijos ir Europos žmogaus teisių ir laisvių konvencijos įtvirtinta teisė į taikius susirinkimus. Taip pat nurodė, kad ginčijamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sprendimas buvo priimtas pažeidžiant LR Susirinkimų įstatymo 10 str. nustatytus terminus, taip panaikinant pareiškėjui teisę į operatyvią jų teisių ir teisėtų interesų gynybą. Pareiškėjas prašė pripažinti, kad savivaldybės administracija pažeidė teisę į taikių susirinkimų laisvę, panaikinti administracijos 2010 m. birželio 17 d. sprendimą, kaip neteisėtą ir nepagrįstą.

Teismas, priimdamas tokią nutartį, pažymėjo, kad priimtas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sprendimas grindžiamas prielaida, kad organizuojant susirinkimą gali būti pažeistas valstybės ir visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė ir kitų asmenų teisės ir laisvės.

Kitas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos motyvas buvo, kad 2010 birželio 9 d. įvyko nesankcionuotas mitingas Vilniaus miesto savivaldybės planų išnuomoti Kalvarijų turgavietę.

Teismas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsisakymą pareiškėjui išduoti pažymėjimą dėl suderinto susirinkimo vietos laiko ir formos vertina kaip LR piliečių konstitucinės teisės rinktis į taikius mitingus suvaržymą. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsisakymas grindžiamas prielaidomis ir pažeidžia asmenų, nesutinkančių su Vilniaus miesto savivaldybės priimamais sprendimais, teises. Asmenys, nesutinkantys su Vilniaus miesto savivaldybės planais išnuomoti Kalvarijų turgavietę, turi teisę, vadovaujantis LR Susirinkimų įstatymų, kad ir kiekvieną dieną išreikšti pilietinę poziciją.

Dėl šių aplinkybių Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sprendimą, kuriuo atsisakyta išduoti susirinkimo organizatoriui partijai „Socialistinis liaudies frontas“ pažymėjimą organizuoti mitingą 2010 birželio 23 d. 12.00-14.00 valandomis Europos aikštėje Vilniuje, pripažintas neteisėtu ir panaikintas.