Kaip Eltai sakė advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" vadovas Gediminas Baublys, nušalinimo motyvas - advokatams kilusios abejonės dėl Konstitucinio Teismo pirmininko nešališkumo. Tokių abejonių sukėlė spaudoje aprašytas E. Kūrio susitikimas su Seimo Pirmininko pavaduotoju Gintaru Steponavičiumi Vilniaus kavinėje "Fortas".

"Seimas yra viena iš ginčo šalių, byla nagrinėjama Seimo nutarimu. Todėl manau, kad mūsų abejonės yra visiškai pagrįstos", - sakė G. Baublys. Pasak Konstitucinio Teismo atstovės spaudai, nušalinimo klausimą teismas svarstys antradienio posėdžio pradžioje.

Advokato G. Baublio teigimu, jei nušalinimas būtų patenkintas, Konstitucinio Teismo posėdis galėtų vykti toliau - tiesiog Teismas bylą nagrinėtų ne visos sudėties ir pirmininkaujant kitam teisėjui. Pagal Konstitucinio Teismo planus, antradienio posėdyje numatyti teisminiai ginčai.

Į viešą posėdį dėl J. Borisovo "pilietybės bylos" Konstitucinis Teismas renkasi jau trečią kartą. Gruodžio 4 dieną kaip suinteresuotas asmuo buvo apklaustas balandžio 11-osios dekretą dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka pasirašęs Prezidentas R. Paksas ir keturiolika liudytojų. Gruodžio 10 dienos posėdyje apklausti dar keturi liudytojai. Baigęs liudytojų apklausą, Konstitucinis Teismas atsižvelgė į Prezidento atstovų prašymą padaryti pertrauką prieš teisminius ginčus, kad būtų laiko tinkamai jiems pasiruošti.

Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą teisminiuose ginčuose pirmieji pasisako pareiškėjas ir jo atstovas, po to - suinteresuotas asmuo ir jo atstovas.

Dalyvaujantys byloje asmenys vėliau gali pasisakyti antrą kartą dėl to, kas pasakyta ginčuose. Paskutinio žodžio teisė visada priklauso suinteresuotam asmeniui ir jo atstovui.

Pareiškėjui - Seimui - Konstitucinio Teismo posėdyje atstovauja Seimo narys Raimondas Šukys ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnysis patarėjas Mindaugas Girdauskas. Suinteresuotam asmeniui - Respublikos Prezidentui - atstovauja advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" advokatai Gediminas Baublys, Kęstutis Švirinas ir Evaldas Rapolas.

Suabejojęs dėl Prezidento dekreto teisėtumo, į Konstitucinį Teismą Seimas kreipėsi šių metų lapkričio 6 dienos nutarimu.