Šventė Rukloje (Jonavos r.) esančiame Pabėgėlių priėmimo centre sutraukė dešimtis žmonių – ne tik centro gyventojus ir darbuotojus, bet ir vietos valdžios atstovus, būrį svečių iš kitų miestų. Atvykusieji pateko į tikrą tautų katilą – minioje buvo matyti savitą apdarą vilkintis tadžikas iš Afganistano, kelios skaromis galvas apsirišusios čečėnės, būrelis tamsaus gymio vaikinų iš tolimų Azijos kraštų, žemo ūgio, tačiau vešliais juodais plaukais ir migdolinėmis akimis išsiskiriantys vietnamiečiai.

Nors ausis vis pagaudavo nesuprantamą šneką, dažniausiai skambėjo lietuviški žodžiai – lietuvių kalba buvo sakomi ne tik sveikinimo žodžiai, bet ir mezgėsi daugelis neformalių pokalbių.

Po oficialių kalbų buvo surengtos mini sporto žaidynės – kelerios tinklinio varžybos ir virvės traukimo turnyras – kuriose aktyviai varžėsi tiek kitataučiai, tiek lietuviai. Tuo metu mažieji šventės dalyviai buvo kviečiami piešti spalvotomis kreidelėmis, pakelti į viršų aitvarą ar pabandyti išpūsti didžiulį muilo burbulą.

Išsidalijus prizus šventės dalyvių laukė vaišės – afganistanietiškais, uzbekiškais, nepalietiškais, vietnamietiškais, šrilankietiškais skanėstais, kuriuos pagamino ir sklandžia lietuvių kalba pristatė patys pabėgėliai. Čia buvo galima paragauti kelių rūšių samosų, suktinukų, plovo, salotų, ryžių troškinio, mėsos kepsnelių, vienokio ar kitokio pyrago, bandelių su sezamu, kitų skanėstų.

Į tradicinį renginį pakvietė Socialinių paslaugų priežiūros departamentas kartu su Pabėgėlių priėmimo centru. Departamento direktoriaus Aivydo Keršulio teigimu, Pasaulinė pabėgėlių diena yra proga atsigręžti į šią bendrą įvairių pasaulio šalių problemą: „Nėra nieko blogiau, kai žmogui tenka bėgti iš savo tėvynės ir prašyti svetimų šalių pagalbos. Jau 14 metų Lietuva pabėgėliams suteikia prieglobstį. Visais būdais stengiamasi užtikrinti jų integraciją į visuomenę, tačiau tai – dar tik ilgo socialinio proceso pradžia.“

1951 m. birželio 20 d. Jungtinės Tautos priėmė Konvenciją dėl pabėgėlių statuso, dar žinomą kaip Ženevos konvenciją, kuri gina pabėgėlių teises visame pasaulyje. Lietuva pagal ją pabėgėlius įsipareigojusi priimti nuo 1996 m. Pasaulinė pabėgėlių diena oficialiai minima nuo 2000 m., kai demonstruojant solidarumą su pasaulyje žinomiausia Afrikos pabėgėlių diena sutarta su Afrikos vienybės organizacija visose šalyse ir žemynuose birželio 20-ąją paskelbti Pasauline pabėgėlių diena.

Praėjusių metų pabaigos duomenimis, įvairiose šalies vietose gyveno ir valstybės parama naudojosi 117 prieglobstį gavusių užsieniečių. Palyginti su 2008 m., šis skaičius sumažėjo 32 proc. Daugiausia prieglobstį gavusių užsieniečių Socialinės integracijos programoje dalyvavo Elektrėnų savivaldybėje – net 50.

Pernai Pabėgėlių priėmimo centre paramą gavo 102 užsieniečiai (63 suaugusieji, 39 vaikai, iš jų – 5 nelydimi nepilnamečiai užsieniečiai). Šiuo metu centre gyvena 60 žmonių. 2009 m. į centrą atvyko 47 užsieniečiai, išvyko 32 asmenys. Kas trečias iš prieglobstį gavusių suaugusių centro gyventojų, bendradarbiaujant su Jonavos darbo birža, pernai mokėsi paklausių profesijų, 16 proc. baigė mokslus ir įgijo profesiją, kiti tęsia studijas šiais metais. Kas penktas darbingo amžiaus žmogus dirbo.

10 ikimokyklinio amžiaus mažylių lankė vaikų užimtumo kambaryje vykdomus užsiėmimus, 7 vaikai buvo ugdomi namuose, 14 moksleivių lankė J. Stanislausko vidurinę mokyklą Rukloje, 1 mokinė lankė Jonavos „Neries“ pagrindinės mokyklos „Santarvės“ skyrių, 2 mokinės – Kauno „Puškino“ vidurinę mokyklą.

Dabar socialinės integracijos programoje dalyvauja 118 užsieniečių, daugiausia – Kauno miesto savivaldybės teritorijoje (38), Vilniuje (37), Jonavoje (15). Elektrėnuose jų yra 13), Švenčionių r. – 8, Lentvaryje – 6, Klaipėdoje – 1.