Jo nuomone, būtų galima išlaikyti tokio paties lygmens motinystės išmokas, tačiau padidinti socialiniam draudimui mokamą įmokos tarifą.

Šiuo metu darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį, įmokos pensijų socialiniam draudimui sudaro 3 proc., sveikatos draudimui – 6 proc. Dar 15 proc. sudaro gyventojų pajamų mokestis. R. Dagys teigia, kad ateityje įmoką socialiniam draudimui būtų galima padidinti nuo 3 iki 4 proc.

TS-LKD prezidiumas pritarė Vyriausybės planui

Ketvirtadienį vakare posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas pritarė Vyriausybės parengtam 2011-2012 m. šalies finansų konsolidavimo planui, tačiau dėl motinystės (tėvystės) išmokų karpymo padarė išimtį ir tik aptakiai pritarė siekiui subalansuoti išmokų bei įmokų santykį.

„Prezidiumo sprendimas yra aptakus ta prasme, kad mes pritarėme tam, jog būtų ieškoma būdų subalansuoti motinystės išmokas su įmokomis. Tai toks priimtas sprendimas“, - DELFI sakė buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras R. Dagys.

„Mes prezidiume priėmėme nutarimą dėl valstybės skolos suvaldymo, kur, pabrėždami dabar susiklosčiusią padėtį Europoje ir pasaulyje, taip pat mūsų laukiančius iššūkius, konstatavome, jog artimiausioje ateityje būtina priimti svarbius sprendimus, susijusius su viešaisiais finansais. Iš esmės tai tas paketas, kurį Vyriausybė teikia, tik galbūt taip nedetalizuojant“, - pasakojo konservatorių-krikdemų partijos frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Jo pasakojimu, prezidiumas aiškiai pasisakė dėl atlyginimų sumažinimo pratęsimo ir panašių dalykų, bet dėl motinystės (tėvystės) išmokų sprendimas aptakesnis – esą reikia susieti įmokas su išmokomis. „Tai palieka galimybes Seime ieškoti kitų sprendimo būdų“, - pasakojo J. Razma.

R.Dagys siūlo didinti įmokos tarifą

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, buvęs ministras R. Dagys teigia, kad šiuo metu, kai situacija darbo rinkoje nepavydėtina, o Lietuvoje nėra infrastruktūros, kuri sudarytu geras sąlygas vaikų auginimui, kai mama ir tėtis dirba, motinystės (tėvystės) išmokų mažinimas būtų ne pati geriausia išeitis.

Jis pripažįsta, kad dabar sumokamos įmokos ir išmokamos išmokos skiriasi du ir daugiau kartų, o trūkumas dengiamas iš įmokų pensijų socialiniam draudimui. Dėl šios priežasties politikas siūlo geriau padidinti darbuotojo mokamą socialinio draudimo įmoką.

„Jeigu kalbėtume apie galimus subalansavimo būdus, tai aš manau, kad mes turėtume apsispręsti: įmokos ir išmokos skiriasi šiuo atveju du ar daugiau kartų, tai jeigu mūsų žmonės sutiktų mokėti didesnes įmokas, būtų galima palikti tokias pačias išmokas, kaip yra. Išsispręstų problema“, - teigia politikas.

„Aš asmeniškai būčiau už tai, kad mes, suprasdami motinystės svarbą, visi sutiktume skirti daugiau lėšų, ir apsaugoti motinas, kurios augina vaikus. Ypač reikia turėti omenyje, kad dabar dar infrastruktūros nėra ir situacija darbo rinkoje yra sudėtinga... Aš būčiau linkęs subalansuoti tą tarifą ir mokėti didesnę įmoką. Nežinau, ar tai susilauks žmonių pritarimo, bet manau, kad tikrai verta apie tai pamąstyti. Ir tada baigtųsi visos tos kalbos, diskusijos dėl išmokų karpymo kartą ir visiems laikams – tiesiog mokame tiek, kiek reikia ir išlaikome šita institutą, kuris, mano galva, yra labai vertingas“, - pridūrė R. Dagys.

Vyriausybė leido pasirinkti

Vyriausybė nusprendė leisti rinktis vaiką prižiūrėti metus ir gauti kompensuojamojo atlyginimo dydžio išmoką ar dvejus metus, bet gauti gerokai mažesnes išmokas (70 proc. ir 40 proc.), kartu pažeminti vadinamąsias „lubas“ iki maždaug 2,5 tūkst. Lt po mokesčių. Tačiau jei pasirinktų ilgesnes atostogas, antrais metais tėvai galėtų dirbti ir gauti papildomų pajamų.

Kad siūlymai įsigaliotų, jiems dar turi pritarti Seimas. Pakeitimai turėtų įsigalioti nuo kitų metų liepos, kad nenukentėtų dabar besilaukiančios moterys. Mažesnes išmokas gautų tik tie tėvai, kuriems jos priklausytų nuo 2011-ųjų liepos.

Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais jį prižiūrinčiam tėčiui ar mamai mokama 100 proc., o antraisiais – 85 proc. buvusio darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei nustatytos „lubos“ (5850 Lt prieš mokesčius). Jau anksčiau buvo nuspręsta motinystės (tėvystės) išmokas nuo liepos mažinti 10 proc. (tai galios metus), o „lubas“ – iki 4680 Lt prieš mokesčius.

Iki 2008-ųjų „Sodra“ vaiko priežiūros atostogas tėvams apmokėjo vienus metus. Nuo 2007 m. liepos motinystės pašalpos dydis iki kūdikiui sukaks pusė metų siekė 100 proc. gautos algos, o už likusį pusmetį – 85 proc., o 2007-ųjų pabaigoje Seimas motinystės atostogas pailgino dukart.