Tai per spaudos konferenciją žurnalistams pranešė laikinai einantis policijos generalinio komisaro pareigas Algirdas Stončaitis.

Jis taip pat pranešė, kad liepos 19 dieną numatytai K.Kalinausko pavaduotojo Edvardo Bukotos neeilinei atestacijai K.Kalinauskas yra pateikęs neigiamą siūlymą.

"Yra K.Kalinausko siūlymas vertinti, jog E.Bukota neturėtų toliau galbūt galimybių dirbti vidaus reikalų sistemoje", - teigė A.Stončaitis.
K.Kalinausko tinkamumas eiti pareigas motyvuotas tuo, kad anksčiau vykdytuose komisariato veiklos tyrimuose nenustatyta komisariato vadovo grubių pažeidimų, o tik "atskiri trūkumai".

"Kitas dalykas - buvo atsižvelgta, kad Marijampolės policijos komisariatas su savo teritoriniais policijos komisariatais visgi yra stabiliai dirbanti policijos įstaiga, pagal darbo rezultatus dažnai pralenkianti kitas šalies policijos įstaigas".

Dar viena aplinkybė, įkurią atsižvelgė atestuotojai, yra ta, kad K.Kalinauskas į pareigas penkerių metų kadencijai paskirtas prieš dvejus metus ir kadencija dar nėra net įpusėjusi, bei tai, kad 28 metus policijos sistemoje dirbantis pareigūnas nė karto iki šių metų gegužės nebuvo baustas.

"Tik įvertinant paskutinius įvykius gegužės 31 dieną policijos generalinis komisariatas paskyrė jam per 28 metus pirmą tarnybinę nuobaudą (papeikimą - BNS)", - sakė A.Stončaitis spaudos konferencijoje.
Po šešių mėnesių numatoma pakartinai tikrinti komisariato ir įstaigos vadovo veiklą. Taip pat komisija konstatavo, kad vadovas turėtų žymiai griežčiau ir greičiau reaguoti į darbuotojų pažeidimus.

Profsąjunga: Marijampolės policijos vadovas netinkamas eiti pareigas

Trečiadienį sostinėje prie Policijos departamento Vilniuje piketavę pareigūnų profesinių sąjungų atstovai teigia, kad Marijampolės apskrities policijos vadovas Kęstutis Kalinauskas netinkamas eiti šias pareigas.

Trečiadienį Policijos departamente vyksta Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu K.Kalinauskui skirta neeilinė atestacija. Pavaldiniai jo pavaduotoją Edvardą Bukotą apskundė dėl galimo nusikaltimų dangstymo, o patį K.Kalinauską - dėl tarnybinių pareigų neatlikimo.

Tuo pačiu metu prie departamento pastato surengtas piketas, kuriame devyni žmonės stovėjo su profsąjungų vėliavomis ir laikė plakatus su užrašais "Stručių politika užkniso juodai", "Ne vadų bizniukams!", "Remiame sąžiningus policijos pareigūnus, kovojančius su korupcija aukščiausiuose teisėsaugos sluoksniuose".

Piketavę profsąjungų atstovai teigia besitikintys "teisingo sprendimo" K.Kalinausko atžvilgiu.

"Atkreipiame dėmesį, kad pareigūnų bendruomenė neabejinga tiems procesams, kurie vyksta šiandien, ir tikimės iš policijos vadovybės teisingų, išmintingų ir pateisinančių pareigūnų bendruomenės lūkesčius sprendimų", - žurnalistams sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas.

Jis neneigė, jog profsąjungos nori, kad K.Kalinauskas būtų atleistas iš pareigų.

"Mes simboliškai pateikiame savo išvadas, jose parašyta, kad pareigūnų bendruomenės atstovai mano, kad K.Kalinauskas netinkamas eiti pareigas", - dėstė V.Lamauskas.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas aiškino, kad neįvertus K.Kalinausko veiksmų neigiamai jo atžvilgiu, gali kilti pareigūnų ir ketinančiųjų jais tapti nusivylimas visa teisėsaugos sistema.

"Pareigūnai tapo teisingumo ieškojimo simboliais šiai dienai sistemoje. Jeigu ši vertybė būtų sutrypta, be abejo, tai padarytų įtaką visai pareigūnų bendruomenei", - teigė jis.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas atkreipė dėmesį į Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pateiktas tarnybinio patikrinimo išvadas, pagal kurias nusikaltimų dangstymu pavaldinių apkaltintas Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas E.Bukota netinkamai atliko savo pareigas, o jo viršininkas K.Kalinauskas nepradėjo tarnybinio patikrinimo dėl pavaldinio elgesio ir nesiėmė veiksmingų priemonių padėčiai normalizuoti.

Anot Policijos departamento atstovų, E.Bukotos neeilinė atestacija numatoma liepos 19-ąją.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė E.Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir K.Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.

R.Petrauskas priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas laikinojo prokuratūros vadovo nutarimą panaikino. Teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, kad aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities VPK vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.
Kalvarijos pareigūnai tvirtino, kad nusikalstama veika įtariamus asmenis dangstė ir galbūt su jais bendrai veikė E.Bukota. Jiems pradėjus tirti šias istorijas, bylos išsireikalavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis. Jį ir policijos generalinio komisaro pavaduotoją V.Račkauską policininkai įtarė dangstant Marijampolės apskrities VPK vadovus.