Iš viso į Afganistaną papildomai turėtų važiuoti 14 Lietuvos karių ir pareigūnų, BNS sakė kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas Algis Vaičeliūnas.

"Kariuomenės vado noras yra remti ISAF misiją siunčiant mūsų oro pajėgų (KOP) rengimo grupę, kuri rengtų Afganistano kariuomenės oro specialistus, t.y. lakūnus ir inžinerinį personalą. Ministrė tą remia, ir mes tikimės, kad po atitinkamų sprendimų nuo 2011-ųjų sausio galėsime tokią grupę išsiųsti", - aiškino karininkas.

Pasak jo, šį projektą planuojama vykdyti apie 2 metus, o grupę sudarytų dalyvauti 6 KOP atstovai.

"Antras projektas yra policijos rengimo grupė, kurią planuojama siųsti šių metų lapkričio mėnesį. Ji bus siunčiama į Čagčaraną ir bus atsakinga už viešosios policijos rengimą Goro provincijoje. Planuojama, kad du žmonės bus iš Viešojo saugumo tarnybos, šeši - kariškiai iš sausumos pajėgų ir karo policijos", - teigė A.Vaičeliūnas.

Šio projekto trukmė, jo teigimu, priklausys nuo to, kaip greitai ir efektyviai pavyks ruošti Afganistano pareigūnus. Šiuo metu Čagčarane yra 5 Europos Sąjungos policijos misijos (EUPOL) atstovai. Ši misija yra atsakinga už kriminalistų, prokuratūros ir teismų rengimą. Naujai siunčiami Lietuvos pareigūnai mokytų viešosios policijos atstovus.
Abiejuose minėtuose projektuose dalyvaujančių karių ir pareigūnų rotacija sieks 6 mėnesius.

"Tai yra du maži, bet labai svarbūs projektai. Lietuva kaip ir kitos koalicijos šalys nori prisidėti prie Afganistano saugumo pajėgų rengimo. Tai yra labai svarbu mums, nes kuo greičiau mes parengsime jų policininkus, kariuomenę, tuo greičiau galėsime perduoti atsakomybę už saugumą Afganistano vyriausybei, o tai reiškia, kuo greičiau išeiti", - aiškino A.Vaičeliūnas.

Lietuva Afganistane vadovauja Goro provincijos atkūrimo grupei (PAG), kurioje tarnauja ir dirba apie 150 šalies karių ir civilių pareigūnų. Kandaharo pietuose yra dislokuotas Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas - iki 100 karių, kurie operacijas vykdo kaimyninėje Zabulo provincijoje.