Anot VTEK, R.Vilkaitis nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 2 punkte nustatytos prievolės vengti interesų konflikto.

R. Vilkaitis pirmadienį žurnalistams priminė, kad Kino taryba filmui buvo skyrusi 2 mln. litų. Kadangi limitas nebuvo išnaudotas, buvo nuspręsta skirti pinigų. „Patikrinome griežtai, kiek buvo išleista iki tol. Pagal bendras nuostatas teikiame sumą. Komisijos reikalas – spręsti savo reikalus, o mano reikalas – baigti pradėtus projektus, į kuriuos įdėta daug pinigų“, - sakė ministras.

Dabartinis ministras sakė kol kas neparašęs atsistatydinimo pareiškimo – padarys tai, kaip bus baigtos jo įpėdinio skyrimo procedūros.

„Kažkas turi eiti pareigas, lankyti posėdžius, pasitarimus“, - aiškino R. Vilkaitis.

Jis teigė negalintis pasakyti nė vieno blogo žodžio apie A. Gelūną: „Kalba argumentuotai, tikrai jokio neigiamo veiksmo iš jo nesu patyręs, negaliu nieko blogo pasakyti.“

Įstatymas numato, kad asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, esant interesų konflikto situacijai, privalo informuoti savo tiesioginį vadovą bei asmenis, kurie kartu dalyvauja sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje, apie esamą interesų konfliktą ir nusišalinti nuo dalyvavimo tolesnėje procedūroje.

Kaip pirmadienį skelbia "Kauno diena", filme "Atsisveikinimas" (Laimingo žmogaus istorija) R.Vilkaitis nusifilmavo 2007-2008 metais, dar prieš tapdamas kultūros ministru. Tačiau juo tapęs skyrė šiam filmui 120 tūkst. litų iš Kultūros ministerijos biudžeto.

Šiuo faktu ir susidomėjo VTEK, šių metų sausį pradėjusi tyrimą, ar ministras nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų.

R.Vilkaitis į kultūros ministro postą buvo deleguotas 2008 m. gruodį valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP), vadovaujamos Arūno Valinsko.

Balandžio pabaigoje TPP pareiškė nepasitikinti R.Vilkaičiu, nuo to laiko ieškoma kandidatų į šį postą. Šiuo metu oficialiai TPP premjerui siūlomas kandidatas - Vilniaus dailės akademijos prorektorius Arūnas Gelūnas.