Jų neguodžia pažadas prestižinėse miestų vietose įsikūrusias buveines, neretai turinčias istorinę vertę, vietos valdžiai perleisti ateityje, rašo "Lietuvos žinios".

Sostinėje per šešerius metus, kai Vilniaus apskrities viršininko administracija įsikūrė naujajame pastate Europos aikštėje, taip ir nesugebėta sutvarkyti namo nuosavybės dokumentų.

2004 metų gegužę Vilniaus apskrities administracija iš Gedimino prospekto persikraustė į šešių aukštų pastatą dešiniajame Neries krante, šalia savivaldybės daugiaaukščio. Pagal 2002-aisiais pasirašytą sutartį senasis administracijos pastatas atiteko savivaldybei, kuri vėliau jį pardavė už 9 mln. litų.

Naujasis pastatas Europos aikštėje, įvertintas panašia suma, turėjo tapti apskrities administracijos nuosavybe. Tačiau tikrąja savininke ši taip ir netapo. Iki šiol pastatą ji valdo pagal panaudos sutartį, pasirašytą su bendrove "Vilniaus kapitalinė statyba", kurios steigėja - savivaldybė.

Dėmesį į tai atkreipęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma paragino Aplinkos ministeriją kuo skubiau imtis priemonių, kad valstybė kuo skubiau atgautų jai priklausantį turtą. J.Razmos žiniomis, minėtas administracinis pastatas yra minėtos bendrovės įstatinio kapitalo sudėtinė dalis.

"Dėl to perduoti patalpas valstybei gali būti kur kas sunkiau", - prognozavo politikas. Pasak jo, šiuo metu ne viena valstybės institucija brangiai nuomoja privačių bendrovių patalpas, todėl susigrąžinus apskrities administracijos pastatą ir įkurdinus čia šias institucijas būtų sutaupyta nemažai valstybės biudžeto lėšų.

"Kaip nuspręs Vyriausybė, taip ir bus. Oficialiai šis pastatas priklauso ne savivaldybei, o "Vilniaus kapitalinei statybai", - sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovas Vytautas Milėnas.
Pasak jo, savivaldybė norėtų, kad pastatas liktų jos žinioje.

"Atkeltume kitas po miestą išsibarsčiusias savo organizacijas, viskas būtų šalia, vilniečiams būtų patogiau. O nereikalingus pastatus galėtume privatizuoti ir gautume už tai pinigų", - sakė V.Milėnas, priminęs, kad savivaldybės turtas taip pat priklauso valstybei.

Skirtingai nei kitas administracines apskričių valdytojų buveines, sostinės Europos aikštėje esantį 2515 kvadratinių metrų pastatą pagal panaudos sutartį Koordinacinė apskričių viršininkų administracijų likvidavimo komisija siūlo perduoti Valstybinei ligonių kasai.

Dėl apskrities viršininko administracinio pastato vis dar netyla šurmulys ir Kaune. Iš pradžių ketinta jį perleisti Vytauto Didžiojo universitetui, tačiau pasipriešinus savivaldybei ir Kaune rinktiems Seimo nariams minėta komisija pasirinko VTF variantą.

"Apskrities pastatą iš pradžių perduoti VTF, o paskui nežinia kada atiduoti savivaldybei - ne pats protingiausias sprendimas, tačiau ką darysi. Tikimės, Vyriausybė tesės savo pažadą ir jį kada nors vėliau perduos miestui", - sakė Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Pasak Klaipėdos apskrities viršininko Arūno Burkšo, likvidavus administraciją bus nutrauktos sutartys su visais komunalinių bei kitų paslaugų teikėjais. Todėl neaišku, kaip toliau funkcionuos Vyriausybės atstovo tarnyba, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei kitos šiame pastate įsikūrusios įstaigos. A.Burkšo nuomone, savivaldybė, kaip būsimoji savininkė, iškart galėtų pasirūpinti šiais buitiniais rūpesčiais.

"Vyriausybė nepasitiki savivaldybėmis ir mano, kad šios visus nuomininkus paprasčiausiai išmes į gatvę", - spėjo A.Burkšas. Toks sostinės valdžios požiūris piktina ir R.Taraškevičių.
"Uostamiesčio savivaldybė yra suradusi ir skyrusi patalpas ne vienai valstybinei institucijai, todėl toks įtarumas neturi pagrindo", - teigė meras.
Ministro pirmininko tarnybos patarėja Irena Butrimienė tikina, kad Vyriausybė savo pažadus tikrai įvykdys: "Ministras pirmininkas Andrius Kubilius ne kartą yra pasisakęs už stiprią savivaldą, todėl abejoti premjero žodžiais ir tuo, kad kai kurie pastatai tikrai atiteks savivaldybėms, būtų nekorektiška".