"Manau, kad kultūros politika pernelyg sutelkta į didžiuosius miestus ir elitines kultūros problemas. Man skaudu kaip piliečiui matyti regionų atskirtį, "išsivaikštančią Lietuvą". Manau, kad strategiškai vienas iš tikslų būtų skatinti kokybiškos kultūros atsiradimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose, "vežti" kokybišką kultūrą į regionus, skatinti kūrybingumą regionų mokyklose, kultūros centruose", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė A.Gelūnas.

Jis tvirtino itin remiąs Vyriausybės programoje įrašytą nuostatą siekti polifunkcinių centrų kūrimą regionuose.

"Man atrodo, tai puiki mintis. Man teko gyventi studijuojant porą metų Japonijoje. Tokiu būdu japonai ir švedai sprendžia regioninės atskirties klausimus", - kalbėjo kandidatas į kultūros ministrus.

A.Gelūnas taip pat teigė, jog vienas iš jo uždavinių, jeigu taptų ministru, būtų skaidresniu padaryti kultūros projektų finansavimą.

"Labai slegia įvairios istorijos apie klanų įtakas, neskaidriai paskirstomas lėšas. Jeigu ta komanda, kuri beveik sutiko eiti kartu su manimi dirbti, man padės, mėginsime spręsti ir tuos klausimus", - sakė A.Gelūnas.

Anot jo, vertinant kultūros projektus svarbu pasitelkti tarptautinius ekspertus, nes "esame mažas kraštas vieni kitus pažįsta".

"Mažiems kraštams nelieka nieko kito kaip pasitelkti įprastą praktiką - tarptautines ekspertizes esminiais klausimais. Sieksiu, kad tai taptų labai įprasta praktika Lietuvoje", - kalbėjo kandidatas.

A.Gelūnas prisipažino, jog jam imponuoja Šiaurės šalių kultūros politika. Juoba kad Lietuvą geografiškai taip pat galima priskirti Šiaurės valstybėms.

"Man daro didelį įspūdį kultūros politikos humaniškumas. Nuvyksti į atokų Šiaurės valstybės regioną ir randi kokybišką kultūrą, linksmus žmones, kurie į ją įtraukti. Tai yra taip pat siekiamybė", - vardijo prorektorius.

TPP pirmininkas Arūnas Valinskas, ketvirtadienį A.Gelūno kandidatūrą pristatęs premjerui Andriui Kubiliui, pranešė, kad su juo sutarta dėl autorinių mokesčių naštos mažinimo menininkams.

"Esant sunkmečiui, deja, menininkai tapo viena iš labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių. Mes manome, kad tie žmonės turėtų turėti ne išimtines, o šiek tiek kitokias sąlygas. Autoriniai mokesčiai dabar ne tik neskatina kūrybinio potencialo, bet jie jį žlugdo, - pareiškė A.Valinskas. - Vienas iš pagrindinių darbų artimiausiu metu - pateikti Seimui įstatymo pakeitimus, kurie labiau palengvintų autorinių mokesčių mokėjimą visiems menininkams."

Balandžio pabaigoje TPP pareiškė nepasitikinti savo pačios deleguotu kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu. Iš pradžių į šį postą pasiūlytas partijos vadovas A.Valinskas, bet D.Grybauskaitė pareiškė nepritarsianti jo kandidatūrai. A.Valinskui vėliau atsikirtus įžeidžiamais epitetais, premjeras Andrius Kubilius paskelbė nebeketinantis teikti jo kandidatūros.

Vėliau TPP pranešė į kultūros ministro pareigas siūlanti operos solistą D.Staponkų. Tačiau ir jo kandidatūra palaikymo nesulaukė.