„Ponas A. Gelūnas yra vienos komisijos, kurią esu sudariusi dėl kultūros gairių, narys. Iš principo jam lyg ir pastabų neturime, manome, kad jei jį iš tiesų teiks premjeras, o teikimo aš dar neturiu, rimtai svarstysime šią kandidatūrą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

TPP vadovas Arūnas Valinskas patvirtino, kad į kultūros ministrus gali deleguoti Dailės akademijos prorektorių studijoms. Jo teigimu, A. Gelūnas yra paskutinis iš daugelio kandidatų, kuriuos partija yra aptarusi. „Kol kas frakcija svarsto vienintelį iš daugybės likusį kandidatą – A. Gelūną“, - antradienį sakė parlamentaras.

Šiuo metu kultūros ministro pareigas eina TPP deleguotas Remigijus Vilkaitis, tačiau „prisikėlėliai“ nutarė jį atšaukti iš pareigų, nes esą tarp partijos ir ministro nėra jokio bendravimo.

Iš pradžių ketinta vietoje R. Vilkaičio į ministrus deleguoti A. Valinską, tačiau D. Grybauskaitė viešai pareiškė netvirtinsianti jo kandidatūros dėl per menko visuomenės pasitikėjimo. Po to Seimo narys prezidentės nuomonę pavadino įžeistos bobos pozicija, tačiau savo kandidatūrą atsiėmė. Kiek vėliau buvo pateikta operos solisto Deivido Staponkaus kandidatūra, galiausiai viešumoje imta linksniuoti A. Gelūno pavardė.

Prorektorius tvirtino pasitikintis savo kompetencija eiti tokias pareigas. Jis teigė, kad žinodamas politinį foną, kai jau sukritikuotos dvi kandidatūros į postą, daug drąsos tapti kandidatu neturėjo, tačiau savo galimybes vadovauti kultūros sektoriui vertina palankiai. A. Gelūnas tvirtino iki šiol jokiai partijai nepriklausęs.

Premjeras Andrius Kubilius jį įvertino kaip turintį potencialo.

A.Kubiliui oficialiai pristatyta A.Gelūno kandidatūra

Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas ketvirtadienį oficialiai pristatė premjerui Andriui Kubiliui Vilniaus dailės akademijos (VDA) prorektoriaus studijoms Arūno Gelūno kandidatūrą į kultūros ministrus.

"Su premjeru buvo aptarinėjama mano persona, jam buvo pateiktas mano gyvenimo aprašymas, jis klausė apie mano išsilavinimą, apie mano biografiją. Po to buvo aptarinėjama, kaip vyksta derybos su partija dėl komandos formavimo", - po Seimo rūmuose vykusio susitikimo žurnalistams spaudos konferencijoje sakė A. Gelūnas.

Jis nenorėjo įvardinti savo komandos, tačiau pridūrė, kad premjeras daugelį iš jam paminėtų žmonių žino ir, "jam pasirodė, kad tai rimtos kandidatūros".

A. Gelūnas nenurodė ir kandidatų į viceministrus, užtikrindamas, kad "jos labai greitai paaiškės".

Premjeras neskuba žadėti, kad teiks A.Gelūno kandidatūrą į ministrus

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Tautos prisikėlimo partijos (TPP) siūlomas kandidatas į kultūros ministrus, Vilniaus dailės akademijos (VDA) prorektorius Arūnas Gelūnas jam yra palikęs gerą įspūdį, tačiau teigia, kad dėl šios kandidatūros teikimo apsispręs po konsultacijų.

"Pažįstu iš Vyriausybės sudarytos Pažangos tarybos veiklos, kur jis tikrai dirba aktyviai ir konstruktyviai, ir palieka gerą įspūdį. Antra, galiu įvertinti faktą, kad TPP kandidatą pasiūlė tardamasi su kultūros bendruomenėmis, bet tarsimės toliau koalicija ir derinsime su prezidente", - ketvirtadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jis neatsakė į klausimą, kaip būtų atstatydintas dabartinis kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Valdančiajai koalicijai priklausančios TPP pirmininkas Arūnas Valinskas ketvirtadienį Seime oficialiai pristatė A.Kubiliui A.Gelūną.

A.Gelūnas yra baigęs Vytauto Didžiojo universitetą, kur apsigynė filosofijos daktaro laipsnį. 1995-1997 metais jis studijavo Tokijo Menų universitete, prieš tai Vilniaus dailės akademijoje įgijo dailininko grafiko diplomą. A.Gelūnas ne vienerius metus dėstytojavo Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2004 metų jis yra Vilniaus dailės akademijos studijų prorektorius. Taip pat jis yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2008 metų Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkas.Ministrus Lietuvoje skiria prezidentas premjero teikimu.