"Esate visuomenės dalis, kurios veikla pažymėta tautinės ištikimybės ženklu", kreipdamasis į susirinkusius sakė V. Adamkus, ragindamas juos nepamiršti savosios patirties ir nepalikti jos vien tik atsiminimams.

Pasak prezidento, šiandieninei Lietuvai ne mažiau reikia ištikimybės toms vertybėms, kurios žmonių valią paverčia valstybe, bendruomenę - tauta, žmogų - kūrybingu istorijos dalyviu.

V. Adamkus pabrėžė, kad šiandien lieka aktualūs modernios tautos ir valstybės, tautinės tapatybės ir atvirumo klausimai.

"Kaip seniau, taip ir šiandien tikrovė reikalauja iš mūsų dviejų dalykų: išlaikyti pamatines bendruomenės vertybes ir deramai priimti esamojo laiko iššūkius", kalbėjo Lietuvos vadovas.

Jo teigimu, atvirumas ir ištikimybė - sėkminga jų dermė virsta dideliais darbais, reikšmingais ne tik žmogui, bet ir visuomenei.

Ketvirtadienį aukščiausią Lietuvos apdovanojimą - Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordiną V. Adamkus įteikė prieš 28 metus vardan Lietuvos laisvės Kaune susideginusios Romo Kalantos artimiesiems.

Prezidento dekrete dėl R. Kalantos apdovanojimo pažymima, jog jis paaukojo savo gyvybę, protestuodamas prieš nacionalinį beteisiškumą ir sovietinės valdžios savivalę.

1972 metais 19-metis R. Kalanta susidegino Kauno Muzikinio teatro sodelyje, apsipylęs benzinu.

Vyčio kryžiaus 4-ojo laipsnio ordinais apdovanoti Lietuvos kariuomenės kūrėjai, neseniai į atsargą išleisti buvęs Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Zenonas Vegelevičius ir buvęs S. Raštikio puskarininkių mokyklos viršininkas pulkininkas Bronislovas Vizbaras.

Vyčio kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinai įteikti šešiems buvusiems ir esamiems vidaus reikalų sistemos pareigūnams. Ordiną gavo buvę Aukščiausios tarybos - Atkuriamojo Seimo apsaugos skyriaus darbuotojai, įskaitant ir buvusį skyriaus vadovą Artūrą Skučą.

Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinais apdovanoti pirmasis miškų ūkio ministras Vaidotas Antanaitis, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas Vytautas Kamantas, Vokietijos smuikininkas Gidonas Kremeris, šiuolaikinės penkiakovės čempionas Andrejus Zadneprovskis.

11-ai nusipelnusių žmonių įteikti Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinai. Tarp apdovanotojų yra Santariškių klinikos vadovas Antanas Vinkus, Vilniaus pedagoginio ir Kauno medicinos universitetų rektoriai.

Tarp 25 asmenų, gavusių 5-ojo laipsnio ordinus, yra Lenkų instituto Vilniuje direktorius Ryšardas Badonas, 2000 metų Europos dailiojo čiuožimo prizininkai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, jų trenerė iš Rusijos Elena Čaikovskaja, pirmoji trenerė Lilija Vanagienė, operos solistė Sigutė Stonytė, aktorius Antanas Šurna ir kiti.

11 asmenų įteikti Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliai, po du asmenis apdovanoti 2-ojo ir 3 -jo laipsnio medaliais.

Dariaus ir Girėno medaliai įteikti Piotrui Niewinski, lakūnų žūties vietos Lenkijoje prižiūrėtojui ir tvarkytojui, bei Valerijonui Senvaičiui - S. Dariaus ir S. Girėno atminimo puoselėtojui Kaune.

Per ketvirtadienį surengtą ceremoniją prezidentas 12 asmenų taip pat įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius.