„Koalicijos praplėtimas ar rėmimo sustiprinimas būtų labai pageidaujamas dalykas. Jis toks buvo ir toks yra išlikęs, bet nėra taip paprasta rasti konkrečias išraiškas tokiam norui, nes iš potencialių dalyvių nėra nei vieno artimo dabartinei koalicijai ir kiekvienas iš jų turi tam tikrų niuansų, problemų arba kai kuriais atvejais, žinome, yra pasirinkęs patogesnę poziciją prieš savivaldybių rinkimus būti grynoje opozicijoje, nes sunkmečiu tai patogiau“, - pirmadienį po koalicijos susitikimo žurnalistams sakė J. Razma, bet nepatikslino, ar kalba apie „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, su kuria dėl paramos kalbėtasi neoficialiai.

DELFI primena, kad šiuo metu valdančią koaliciją sudaro konservatoriai-krikdemai, Liberalų sąjūdis, liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija. Visos partijos parlamente vienija 70 atstovų 141 vietos parlamente, koalicija taip pat turi pasirašiusi paramos susitarimą su trimis valstiečių liaudininkų atstovais, nors jie neįsipareigojo palaikyti visų koalicijos sprendimų.

Anksčiau valdantieji dėl paramos nesėkmingai derėjosi su Darbo partija, taip pat buvusia „Vienos Lietuvos“ frakcija, kuri vėliau, susivienijusi su Gedimino Vagnoriaus partija, tapo Krikščionių partijos frakcija.

Deryboms nepavykus procesas kuriam laikui nuslopo, tačiau po kiek laiko neoficialiais duomenimis imta kalbėti apie galimą „Tvarkos ir teisingumo“ partijos paramą arba galimybę koaliciją sustiprinti dalimi Krikščionių partijos frakcijos. „Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas yra pripažinęs susitikęs su premjeru Andriumi Kubiliumi, vėliau sakė, kad pokalbiai yra įstrigę ir jis negalįs pasakyti nieko konkretaus.

„Lengvų sprendimų mes čia nesitikime, bet manome, kad gal iki rudens, kai pradėsime svarstyti biudžetą, pavyks turėti platesnį koalicijos bent rėmimą, gal ir papildymą“, - viltimis dalijosi J. Razma.

Politikas taip pat nesiėmė prognozuoti, kada išsispręs kultūros ministro klausimas. Primenama, kad Tautos prisikėlimo partija yra nutarusi atšaukti dabartinį ministrą Remigijų Vilkaitį iš pareigų kaip netekusį politinio pasitikėjimo, tačiau kol kas nepasiūlė naujo visai koalicijai ir prezidentei priimtino kandidato.

„Tai yra mūsų koalicijos partnerių klausimas, jų iniciatyva iškeltas, čia nėra tas atvejis, kad koalicija būtų nutarusi, jog dabartinis ministras blogai dirba ir turi būti keičiamas. Čia yra pakankamai originalus atvejis, kai partija netikėtai ima ir pasako, kad vieną iš savo ministrų nori keisti. Kai bus sukonkretina, suderinta su premjeru ir su prezidente, tai matyt tas faktas gali ir įvykti“, - teigė J. Razma.

„Prisikėlėlių“ lyderio Arūno Valinsko teigimu, kultūros ministro klausimas buvo įšaldytas dėl koalicijos plėtimo reikalų – esą naujiems partneriams būtų buvę galima siūlyti šį postą, tačiau Tautos prisikėlimo partija žadėjo, jog daugiau nebelauks ir teiks naują kandidatą.

Anksčiau į šį postą ketinta pasodinti „prisikėlėlių“ lyderį A. Valinską, bet jo kandidatūra netiko prezidentei. Kiek vėliau pateikta operos solisto Deivido Staponkaus kandidatūra, galiausiai viešumoje imta linksniuoti Vilniaus dailės akademijos prorektoriaus Arūno Gelūno pavardė.