Politologė Jūratė Novagrockienė teigia, kad apklausos rezultatai atspindi prezidentų domėjimosi sritis ir aktyvumą: D. Grybauskaitė, pasak jos, yra apskritai aktyvi prezidentė visose srityse, A. Brazauskas dažnai tituluojamas ūkininku, Valdas Adamkus buvo labiau „dvasios prezidentas“, o Rolandas Paksas tiesiog nespėjo parodyti, ką geba.

D.Grybauskaitės ir V.Adamkaus indėlį labiausiai vertino jaunimas

Lietuvos prezidentės pareigas D. Grybauskaitė eina praėjusių metų liepos mėnesio, tačiau šalies gyventojai mano, jog ji geriausiai iš visų prezidentų gina Lietuvos ekonominius interesus. Tokios nuomonės laikosi 38,8 proc. apklaustų šalies gyventojų. Dar 33,7 proc. mano, jog geriausias nacionalinių ekonominių interesų gynėjas buvo socialdemokratų patriarchas, buvęs premjeras Algirdas Brazauskas, prezidento pareigas ėjęs 1993-1998 m.

Trečiąją vietą ginant nacionalinius Lietuvos ekonomikos interesus apklausti gyventojai skyrė V. Adamkui, kuris prezidento pareigas ėjo dvi kadencijas: 1998-2003 m. ir 2004-2009 m. Kad jis geriausiai iš visų vadovų rūpinosi Lietuvos ekonominiais interesais, manė 17,3 proc. žmonių.

Gyventojų nuomone, iš visų šalies vadovų ekonominiai Lietuvos interesai mažiausiai rūpėjo apkaltos tvarka iš pareigų pašalintam prezidentui Rolandui Paksui, kuris prezidentavo kiek daugiau nei vienerius metus – nuo 2003-iųjų vasario iki 2004-ųjų balandžio. Iš visų apklaustų respondentų tik 10,1 proc. gyventojų manė, jog Lietuvos ekonomikai labiausiai nusipelnė R. Paksas.

Kaip atskleidė „Vilmorus“ apklausa, daugiausiai prezidentės D. Grybauskaitės šalininkų yra tarp jaunimo: jos indėlį ekonomikos interesų gynime įvertino 43,3 proc. žmonių, jaunesnių nei 29 metų.

Šiek tiek vyresni 40-49 bei 60-69 metų amžiaus respondentai dažniau teigė, kad geriausiai nacionalinius Lietuvos ekonomikos interesus gynė prezidentas A. Brazauskas. Iš visų į penktąją dešimtį įžengusių apklaustų žmonių A. Brazauską nurodė 41,3 proc., iš įžengusiųjų į septintą dešimtį - 41,9 proc. A. Brazauskas, be kita ko, pirmauja tarp respondentų, gyvenančių mažesniuose miestuose ir tarp žmonių, uždirbančių nuo 401 iki 600 Lt.

Prezidento V. Adamkaus pastangas, kaip ir D. Grybauskaitės, taip pat labiau vertino jaunimas. Už kadenciją baigusį šalies vadovą pasisakė 30,7 proc. respondentų, kurių amžius nesiekia 29 metų, bei 36,4 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių ir studentų.

A.Brazauskas – ūkininkas, V.Adamkus – sielos prezidentas?

Politologė J. Novagrockienė, komentuodama atliktos apklausos rezultatus, teigė, kad prezidentė D. Grybauskaitė tiesiog yra aktyvesnė ekonominėje srityje už savo pirmtakus, be to, turėdama ekonominį išsilavinimą ir dažnai šia tema reikšdama savo nuomonę yra susikūrusi šią sritį išmanančio žmogaus įvaizdį.

„D. Grybauskaitė praktiškai mato viską, ji yra tiesiog aktyvesnė ekonominėje bei socialinėje politikoje, o pagal Lietuvos Konstituciją prezidentas reiškia nuomonę dėl biudžeto formavimo, turi teisę reikalauti taisyti įstatymus, tame tarpe ir ekonominėje ar biudžeto formavimo srityje“, - DELFI sakė mokslininkė.

J. Novagrockienė priminė, kad D. Grybauskaitė tik tapusi valstybės vadove iškart žadėjo, jog dalyvaus visų politikos sričių reikaluose: „Vieni prezidentai taip aktyviai savo teisėmis nesinaudojo, o ji naudojasi ir iš tikrųjų yra aktyviausia šia prasme. Tai yra normalu, nes galų gale ji yra ekonomistė pagal išsilavinimą ir jai tie dalykai suprantami“.

Prezidentas A. Brazausko būdas, politologės nuomone, gali būti apibūdinamas kaip ūkininko, todėl jo indėlis ginant Lietuvos ekonominius interesus taip pat įvertintas gana palankiai. Tuo metu V. Adamkus, pasak jos, buvo labiau „sielos prezidentas“, besirūpinantis pilietinės visuomenės kūrimu ir panašiais dalykais.

„A. Brazauskas buvo ūkininkas, ta prasme, toks ūkiškas prezidentas, kuris buvo ir ministras pirmininkas, ir šiaip turi labai didelę patirtį ūkio ar ekonomikos klausimais, todėl natūralu, kad jis irgi laikomas pakankamai aktyviu. Tuo metu V. Adamkus buvo toks, sakyčiau, sielos, dvasios prezidentas, o ekonomikai jis dėmesio skirdavo bene mažiausiai“, - svarstė politologė.

Ji taip pat priminė, kad V. Adamkaus pirmosios kadencijos metu „Mažeikių naftos“ įmonė (dabar „Orlen Lietuva“) buvo parduota amerikiečių kompanijai „Williams International“: „Tai pats blogiausias įvykis, koks galėjo būti, todėl natūralu, jog V. Adamkus gali būti ir kartais kaltinamas, kad neva leido patvirtinti tokią Lietuvai nenaudingą sutartį“.

Tuo metu R. Pakso indėlis ginant Lietuvos ekonominius interesus, pasak politologės, buvo beveik nepastebėtas, nes šis prezidentas šiam tikslui beveik neturėjo laiko: pusę jo vadovavimo valstybei laiko šalį krėtė skandalai dėl prezidento ryšių, o galiausiai jis buvo pašalintas iš pareigų apkaltos tvarka.

D.Grybauskaitei sekasi derinti visų prezidentų bruožus

Žurnalo „Valstybė“ leidėjas Eduardas Eigirdas teigia, jog D. Grybauskaitės indėlis ginant ekonominius interesus labai vertinamas dėl to, jog ji geba puikiai derinti visuomenės pamėgtus prezidentinius bruožus.

„D. Grybauskaitė, kaip ir A. Brazauskas, stengiasi akcentuoti pragmatišką politiką, gerus santykius su kaimynais bei stabilumą. Taip pat, kaip prezidentas V.Adamkus, nevengia kritiškai atsiliepti apie atskirų visuomenėje nepopuliarių pareigūnų ar politikų veiklą bei griežtai pareikalauti jų atsistatydinti. Taip pat, kaip ir R.Paksas, prezidentė stengiasi atsiriboti nuo prieš tai valdžiusio „elito“ ir skirdama asmenis į aukščiausias valstybėje pareigas akcentuoja, kad jie nėra susiję su esama sistema ir gali ją reformuoti“, - teigia E. Eigirdas.

Pasak apžvalgininko, galima tikėtis, kad birželio 8 d. skaitysimame metiniame prezidento pranešime D. Grybauskaitė ekonomikai skirs nemažai dėmesio, o po jo bus galima išsamiau paanalizuoti, kaip principingai ir kokiais būdais prezidentė pasiryžusi ginti nacionalinius Lietuvos ekonomikos interesus.

„Būtų idealu, jei šią visuomenės paramą D. Grybauskaitė nukreiptų tam, kad kartu su vyriausybe per ateinančius keletą metų sustiprinti Lietuvos ekonomiką. Tokiu būdu būtų pasiekta, kad mokesčių bei jų panaudojimo, energetikos transformacijos bei užsienio politikos tikslai bei įgyvendinimas atitiktų ilgalaikius nacionalinius Lietuvos ekonomikos interesus“, - tvirtina E. Eigirdas.

PrezidentasN%
Dalia Grybauskaitė38338,8%
Algirdas Brazauskas33333,7%
Valdas Adamkus17117,3%
Rolandas Paksas10010,1%
Iš viso987100,0%