Alytaus miesto savivaldybei Vyriausybė skyrė per 5 milijonus litų – daugiau negu Klaipėdos miestui, kuris kone triskart didesnis. Vilniaus savivaldybei socialinei paramai skirti 9 milijonai, Šiaulių ir Klaipėdos savivaldybėms – po 4 milijonus.

Skaičiuojama, kad per pusmetį šalyje labai išaugo socialinės paramos gavėjų skaičius – antai Šiauliuose trečdaliu, Klaipėdoje ir Alytuje daugiau nei 40 procentų. Nedarbo lygis Alytuje siekia beveik 18 procentų ir lenkia šalies vidurkį.

„Manom, kad užteks gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiams. Vėl rašysim raštus, nes iš tikrųjų buvom apskaičiavę, kad mums reikės 10 milijonų iki metų pabaigos“, – sako Nijolė Makštutienė, Alytaus mero pavaduotoja.

Manoma, kad socialinės paramos gavėjų skaičius birželį dar išaugs. Į darbo biržą ir socialinės paramos skyrius be bedarbių ar mažas pajamas gaunančių asmenų plūstelės ir neįsidarbinę absolventai.

„Daugiausia ateina bedarbiai, kurie registruoti biržoje ne mažiau 6 mėnesius arba kuriems yra baigta mokėti nedarbo išmoka, mokymosi stipendija, ir dirbantys asmenys, kadangi dabar darbo užmokesčiai yra sumažėję, tad socialinės pašalpos priklauso ir jiems“, – teigia Vida Piščikienė, Alytaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė.

Alytaus darbo biržos vadovas – optimistiškesnis. Jis prognozuoja, kad septyniolika mėnesių aukštyn augusi nedarbo kreivė pradės kristi.

Dzūkijos sostinėje jau gegužę įdarbinta apie 700 bedarbių, šiuo metu įregistruota daugiau nei 100 laisvų darbo vietų. O 200 bedarbių neteko socialinės paramos, nes atsisakė siūlomo darbo.

„Pastaraisiais mėnesiais buvo ir tokių klientų, kurie registravosi ne ieškodami darbo, bet dėl įvairių socialinių garantijų. Artimiausiu metu turėtų sumažėt socialinės paramos gavėjų, nes didėja galimybės jiems įsidarbinti. Tie asmenys, kurie vengia įsidarbinti ir aktyviai dalyvauti darbo rinkoje, neteks socialinės paramos“, – tvirtina Regimantas Mačiulis, Alytaus darbo biržos direktorius.

Nors dabar socialinei paramai ir kompensacijoms mokėti Vyriausybė papildomai skyrė 84 milijonus litų, tačiau savivaldos atstovai sako esantys tikri, kad lėšų socialinei paramai metų pabaigoje pritrūks visos savivaldybės.