„Mes diskutuojam tarpusavyje dėl geriausio įmanomo kandidato. Vakar buvome susirinkę paskutinei baigiamajai diskusijai. Kol kas neatsakėme į visus klausimus, bet kadangi ieškome geriausio, tai buvo paminėtas ir jūsų minėtas ponas“, - DELFI pasakojo A. Valinskas.

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius koalicijos partnerių atstovo pokštų nekomentavo. Pasak jo, kalbos apie V. Romanovo kandidatūrą į ministrus prilygsta televizijos žanrui, o premjeras nėra televizijos kritikas.

V.Romanovas – visų galų meistras

Klausiamas, kas paminėjo V. Romanovo pavardę, „prisikėlėlių“ vadovas ėmė kalbėti apie verslininko gebėjimus bei pasityčiojo iš „Žalgirio“ savininko nosies. Primenama, kad V. Romanovas yra pravardžiuojamas „buratinu”. Buratinas yra iš medžio drožtas pasakos „Buratinas arba auksinis raktelis“ herojus su ilga nosimi. Tokią pravardę V. Romanovas gavo po to, kai dalyvavo LNK šokių projekte „Šok su žvaigžde“, kurį laimėjo, nors daugelis komentatorių pabrėžė, kad verslininko judesiai itin sukaustyti ir nelankstūs.

„Na, matote, kadangi kultūrai reikalingas geriausias kandidatas, o kadangi ponas V. Romanovas yra visų galų meistras, ypač vieno galo, aš turiu omenyje nosies, tai mes nusprendėme, kad jis turėtų būti svarstomas. Kita vertus, yra problema, ką gelbėti – kultūrą ar krepšinį“, - sakė A. Valinskas.

Pasiteiravus apie kitus galimus kandidatus, A. Valinskas teigė negalįs minėti kitų žmonių pavardžių, tik sakė, jog idėja apie V. Romanovą „prisikėlėliams“ „visai patiko“ ir esą ji buvo pakankamai rimtai svarstyta.

A. Valinskas taip pat neatsakė, ko siekia, viešai kalbėdamas apie V. Romanovą, kai tuo tarpu paprastai politikas atsiriboja nuo bet kokių komentarų šia tema. Pasak politiko, jis tikrai nesiekęs paskleisti V. Romanovo, kaip kandidato, pavardės viešumoje, nors vadinamoji „antis“ buvo paleista būtent iš jo aplinkos.

Pasak „prisikėlėlių“ vado, Tautos prisikėlimo partija kalba apie 58 kandidatus, tačiau su esą nėra sutarta, ar jie sutiktų tapti kandidatais. O diskusijos, pasak A. Valinsko, dėl naujo kultūros ministro taip ilgai trunka tik dėl to, kad buvo siekiama palaukti, ar pavyks išplėsti valdančią koaliciją. Tačiau kadangi procesas užtruko, kitą savaitę esą bus sugrįžtama prie kultūros ministro klausimo.

L.Bielinis: tas humoras nėra juokingas

Lauras Bielinis
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų docentas Lauras Bielinis teigia, kad būdamas valdančiųjų vietoje į tokius „prisikėlėlių“ pokštus, kurie visiškai nejuokingi, nereaguotų. Politologas teigia, kad tokia veikla Tautos prisikėlimo partijai yra būdinga nuo pat jos susikūrimo ir visuomenės esą tai neturėtų stebinti.

„Aš manau, kad tokie akivaizdžiai žaidybiniai elementai politikoje šiandien nieko gero neduos nei pačiai frakcijai, nei Seimui, nei politikos įvaizdžiui Lietuvos visuomenės akyse. Iš tikrųjų tokiu būdu jie intuityviai realizuoja nuo nepolitinio gyvenimo laikų susiformavusį norą save išviešinti. Bet politine prasme tokie teiginiai daugiau neša jiems nuostolį, autoriteto menkinimą, negu realią politinę naudą“, - DELFI teigė L. Bielinis.

Tačiau politologas sakė nemanąs, kad šiuo pokštu norima ką nors paerzinti, esą tiesiog tokia yra „prisikėlėlių“ veiklos maniera. Jis taip pat sutiko, kad tyčiojimasis iš asmens nosies ar nelankstumo nėra deramas: „Tai nekultūringa. Nežinau, čia V. Romanovas pats turi pasakyti, ar tai jį įžeidžia“.

Ministro pirmininko patarėjas V. Valentinavičius A. Valinsko siūlymų-pokštų nekomentavo: „Klauskite gerbiamo A. Valinsko. Čia klausimas ne man ir ne premjerui. Čia kažkas iš televizijos laidų žanro, premjeras nėra televizijos kritikas, mes tokių dalykų nekomentuojame“.

DELFI primena, kad Tautos prisikėlimo partija dėl neva prarasto pasitikėjimo nutarė atšaukti dabartinį kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį.

Į R. Vilkaičio vietą iš pradžių partija siūlė Valinską, bet prezidentė jo kandidatūrą atmetė. Po to A. Valinskas D. Grybauskaitę išvadino įžeista boba. Palaikymo nesulaukė ir antrasis kandidatas - operos solistas Deividas Staponkus, ketvirtadienį imta kalbėti apie Vilniaus dailės akademijos prorektoriaus studijoms Arūno Gelūno kandidatūrą.