Į protesto akciją susirinko 9 dalyviai, kurie laikė profsąjungų vėliavas ir plakatus su užrašais: "Ne "berniukams" su antpečiais" ir "Vienas su "stogu" geriau nei 7 su įstatymu".

"Tai buvo noras viešai pasakyti policijos vadovybei, kad šie įvykiai, kurie yra atsitikę tarp Kalvarijos pareigūnų ir Marijampolės policijos vadovų, yra svarbūs pareigūnų bendruomenei ir ji juos stebi", - žurnalistams sakė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.

"Pareigūnams yra svarbu, kad tokie dalykai nevyktų pačioje sistemoje. Šia akcija norėta parodyti, jog pareigūnai yra suinteresuoti, kad sistema būtų švari, nekorumpuota, kad pareigūnai galėtų iškelta galva dirbti savo darbą", - aiškino pareigūnų atstovas.

Su protestuotojais išėjęs pasikalbėti policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis teigė, jog policijos vadovybės pozicija dėl galimos korupcijos apraiškų ir neskaidrių sprendimų priėmimo išgyvendinimo, "matyt, daugeliu atveju sutampa su jūsų". Pasak jo, "mesti kaltinimai tikrai bus išnagrinėti iš pagrindų ir iš esmės".
"Labai norėtume, kad kartais tokie labai drąsūs pareiškimai turėtų realų pagrindą. Dabar situacija yra tokia, kad tyrė įvairiausios Policijos departamento komisijos, tyrimą baigė vidaus reikalų ministro sudaryta komisija. Kiek aš žinau, preliminarios išvados daugmaž bus panašios su Policijos departamento darytomis išvadomis. Toliau įsijungė visa teisinė sistema, Generalinė prokuratūra, teismas, dabar apskųstas tas sprendimas", - kalbėjo A.Stončaitis.

Jo teigimu, nė vienas darbuotojas už tai, kad iškėlė problemą nebuvo nubaustas.

"Visi šie įvykiai prasidėjo, kai mes pamatėme pirmą Policijos departamento išvadą. Aš negalėjau patikėti, kad paskutiniame lape yra parašyta, jog nepakanka duomenų įvertinti tų aukštų pareigūnų veiksmų, kadangi lygiagrečiai ant mano stalo yra krūvos kitų tarnybinių patikrinimų, kur pareigūnus baudžia už nieką. (...) Pamatėme, kaip yra taikomi dvigubi standartai eiliniams pareigūnams ir vadovams", - replikavo T.Vaitkunskas.

Pasak profsąjungos atstovų, penktadienį Policijos departamente turėjo vykti neeilinė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisaro Kęstučio Kalinausko atestacija, tačiau ji esą dėl to, kad vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis dar nepasirašė dėl įvykių Kalvarijoje atlikto tyrimo išvadų, buvo nukelta.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Edvardą Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir šio komisariato viršininką Kęstutį Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.
R.Petrauskas priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pirmadienį laikinojo prokuratūros vadovo nutarimą panaikino.

Teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, jog aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities VPK vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kalvarijos pareigūnai tvirtino, kad nusikalstama veika įtariamus asmenis dangstė ir galbūt su jais bendrai veikė E.Bukota. Jiems pradėjus tirti šias istorijas, bylos išsireikalavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis. Jį ir policijos generalinio komisaro pavaduotoją Visvaldą Račkauską policininkai įtarė dangstant Marijampolės apskrities VPK vadovus.