NATO PA iš viso yra 17 asocijuotųjų valstybių - Albanija, Austrija, Bulgarija, Kroatija, Estija, Suomija, Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija, Gruzija, Latvija, Lietuva, Moldova, Rumunija, Rusija, Slovėnija, Slovakija, Šveicarija, Ukraina - tačiau Rusijos delegacija renginyje nedalyvaus.

Rusijos parlamentarų delegacija neatvyks į renginį, teigdama, jog dalyvavimas Asamblėjoje bylotų apie Rusijos nebylų pritarimą NATO plėtrai, kuriai Maskva smarkiai priešinasi.

Į NATO PA sesiją ketvirtadienį atvyks ir NATO generalinis sekretorius George’as Robertsonas (Džordžas Robertsonas).

Lietuvos delegacijoje yra penki Seimo nariai - valdančiosios daugumos atstovai liberalas Algirdas Gricius ir socialliberalas Alvydas Sadeckas, opozicijos atstovai socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Kunčinas bei konservatorė Rasa Juknevičienė. Delegacijai vadovauja A.Gricius.

Asamblėjos metu vyks penkių komitetų - Politikos, Gynybos ir saugumo, Ekonomikos ir saugumo, Civilinio saugumo bei Mokslo ir technologijos - posėdžiai. Taip pat posėdžiaus trys pagrindinės politinės grupės - Konservatorių, Krikščionių demokratų ir asocijuotųjų, Liberalų, Demokratų ir Reformatorių bei Socialistų.

Asamblėjos metu bus svarstomi trys pranešimų projektai. NATO PA pirmininko pavaduotojas Markus Meckelis (Mekelis) ir Vokietijos parengė pranešimą "Pagrindiniai transatlantinių santykių ir Europos saugumo ateities klausimai", pranešėjas Bertas Koendersas iš Nyderlandų teikia pranešimą "NATO plėtra", pranešėjas Karlas Lamersas iš Vokietijos - "Kuriant transatlantinę saugumo architektūrą - strateginė raketinė gynyba ir Europos saugumo ir gynybos politika".

Rezoliucijos dėl šių pranešimų bus priimamos rudens sesijoje Otavoje.

Tačiau Vilniuje NATO PA ketina priimti deklaracijas dėl NATO plėtros ir padėties Balkanų regione.

Lietuva tikisi pakvietimo į NATO per 2002 metais vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą.

Sesija vyks Rotušėje ir Šiuolaikiniame meno centre (ŠMC). Suremontuotame ŠMC įrengtos dvi 600 ir 80 vietų posėdžių salės, darbo kabinetai NATO PA vadovams ir sekretoriatui, spaudos centras. Kelios posėdžių salės įrengtos ir greta esančioje Vilniaus Rotušėje.

Konferencijų salės sienas puošia keli dailės kūriniai iš neseniai ŠMC eksponuotos parodos "NATO sienos".

Posėdžių salėse sumontuota šiuolaikiška balsavimo aparatūra, įrengtos vertėjų kabinos. Oficialios NATO PA kalbos yra anglų ir prancūzų, tačiau posėdžiai iš viso bus verčiami į šešias kalbas.

Iš viso Lietuva skyrė NATO PA sesijos surengimui apie 7-8 mln. litų, tačiau dalis šių lėšų buvo investuota į pastatų remontą bei balsavimo įrangos, kuri vėliau bus perkelta į Seimą, pirkimą.