"Socialdemokratų nuomone, net jeigu susitarimo iniciatoriai atsižvelgtų į socialdemokratų siūlomus pataisymus, Nacionalinis susitarimas bus žalingas, nes įstatymais bus bandoma įtvirtinti tokią šeimos sampratą, kokia įtvirtinta Valstybinėje šeimos politikos koncepcijoje", - rašoma socialdemokratų frakcijos išplatintame pranešime.

Susitarime socdemai sako pasigendą dėmesio ikimokykliniam ugdymui ir popamokiniam užimtumui, dėl šių paslaugų svarbos tėvams sudarant galimybes derinti šeimos gyvenimą ir dalyvavimą darbo rinkoje, taip pat įžvelgia kai kurias nuostatas prasilenkiant su demokratinės visuomenės pagrindais.

Nacionaliniame susitarime numatytoje diegti visuotinei pasirengimo santuokai sistemai socdemai kaip alternatyvą siūlo integruoti pasirengimo šeimai, tėvystei bei motinystei kursą vidurinėse mokyklose.
Socialdemokratai nepritaria ir susitarimo punktui dėl privalomų konsultacijų prieš skyrybas sistemą, nes jos, socdemų nuomone, demokratinėje valstybėje negalimos.

Socialdemokratai sako pritartų punktui, kuriuo numatoma šeimoms, ypač auginančioms vaikus, įsigyti pirmąjį arba nuomotis būstą, bet su sąlyga, kad vieniša motina ar tėvas su vaiku būtų taip pat laikomi šeima.
Prieš keletą metų Seime buvo patvirtinta prieštaringų reakcijų sulaukusi šeimos koncepcija, kurioje šeima pripažintas tik santuokinis ryšys, o šeimos suskirstytos į pilnas ir nepilnas, t.y. tokias, kurioje vaikai auga su vienu iš tėvų.

Taip pat socialdemokratai sako nepritariantys ketinimams uždrausti abortus - nors tiesiogiai tokio punkto susitarime nesama, jame įvardijamas siekis "visokeriopai remti pastangas, prisidedančias prie asmens vaisingumo išsaugojimo ir puoselėjimo", bei "diegti priešabortinio konsultavimo sistemą bei šviesti visuomenę apie gyvybės vertę ir abortų žalą".

Valdančiųjų teikiamame susitarimo projekte kaip pagrindiniai punktai nurodyta: teigiamo požiūrio į šeimą stiprinimas, paslaugų šeimai plėtra, šeimos materialinės gerovės užtikrinimas, gimstamumo skatinimas.
Tarp paslaugų šeimai, be ikimokyklinio ugdymo ir popamokinio užimtumo, bendruomenės centrų ir kitų įstaigų plėtros, numatomas ir jaunuolių rengimas santuokai bei privalomos konsultacijos skyrybų atveju.

"Diegti pasirengimo santuokai ir šeimai sistemą, ugdyti pozityvios šeimos patirties neturinčių asmenų gebėjimą kurti šeimą įsipareigojant santuokai", - rašoma viename iš projekto punktų, kitame numatoma "diegti privalomą konsultacijų prieš skyrybas sistemą, skatinti mediaciją ir kitas pagalbos priemones skyrybų atveju".

Teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimo skirsnyje konstatuojama, kad "kintant visuomenės vertybinėms nuostatoms klaidingai buvo supriešinti šeimos įsipareigojimai, atsakomybė ir asmens saviraiškos, karjeros, tvirto materialinio pagrindo siekimas".

"Siekdami pagerinti padėtį, sveikiname žiniasklaidos pastangas objektyviai atspindėti šeimų gyvenimą", - rašoma susitarimo projekte, o tarp siekių įvardijama teisės aktuose įtvirtinti ir taikyti šeimos apsaugos principus, tobulinti institucinę sistemą, skirtą puoselėti šeimai palankią aplinką bei įvairiomis priemonėmis stabdyti visuomenės svaiginimąsi, skleisti sveikos ir prasmingos gyvensenos kultūrą.

Šeimo gerovės skirsnyje siūloma suteikti vaikus šeimoje auginantiems tėvams papildomas socialines garantijas ar paslaugas, siekiant, kad vaikų auginimas būtų prilyginamas visuomenei naudingam darbui, taip pat - sudaryti geresnes sąlygas šeimoms, ypač auginančioms vaikus, nuomotis arba įsigyti pirmąjį būstą.