Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis trečiadienį paskelbė, kad patenkina A. Ivanausko ir kartu teisiamo Laimio Sebeikos prašymą nušalinti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorą Vytautą Kukaitį.

Pasak teismo, kaltinamųjų ir jų gynėjų nurodyti teiginiai nėra „neginčytai patikimi“, tačiau bylos nagrinėjimo metu gali kilti abejonių kaltintojo šališkumu, o kad jų būtų išvengta, turi būti pakeistas prokuroras. Ši teisėjo nutartis yra neskundžiama.

Byloje dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo ir pasikėsinimo jį įgyti, netikrų dokumentų pagamino, laikymo ir panaudojimo prokuratūra yra pareiškusi kaltinimus ne tik A. Ivanauskui, bet ir šiuo metu už išžaginimą bausmę atliekančiam L. Sebeikai, Rimgaudui Kavaliūnui, Remigijui Sebeikai bei Matui Marcinkevičiui.

Dar nepradėjus bylos nagrinėti iš esmės L. Sebeikos advokatė pareiškė, kad esą prokuroras sufabrikavo baudžiamąją bylą – ateidavo į Lukiškių kalėjimą, duodavo cigarečių ir esą žadėdavo paleisti į laisvę, jeigu šis duos parodymus prieš A. Ivanauską. Be to, kaltinamasis ir jo advokatė tvirtino, kad prokuroras esą pats surašė parodymus ir teliepė juos savo ranka perrašyti į kitą protokolą.

„Byla yra sufabrikuota, todėl nepasitikiu prokuroru“, - savo gynybinę versiją ėmė dėstyti kaltinamasis.

Ikiteisminį tyrimą atlikusiam prokurorui kaltinimų pažėrė ir A. Ivanausko advokatas. Jis pareiškė, kad valstybės kaltintojas esą siekia jo ginamąjį nuteisti tik todėl, jog šis yra buvęs Seimo narys. Be to, jo teigimu, prokuroras esą ne įstatymų nustatyta tvarka įkalinimo įstaigoje buvo suorganizavęs L. Sebeikos pasimatymą su jo drauge.

Kaltinamųjų ir jų gynėjų poziciją išklausęs teisėjas G. Viederis pripažino, kad pagal įstatymą nėra aplinkybių, dėl ko prokuroras negalėtų palaikyti valstybės kaltinimo, juoba kad kaltinamųjų ir jų advokatų nurodyti teiginiai nėra „neginčytinai patikimi“. Vis dėlto, teismas mano, prokuroras turi būti nušalintas, kad byla būtų išnagrinėta kuo objektyviau.

Kadangi teismas nušalino prokurorą V. Kukaitį (jo galimu šališkumu buvo suabejota pirmą kartą), prokuratūra į bylos nagrinėjimą privalės atsiųsti kiti kaltintoją. Jeigu kaltinamieji teismo neužvers dar kokiais prašymais, teismas bylą iš esmės turėtų pradėti nagrinėti liepos pabaigoje.

DELFI primena, kad prieš teismą stoję grupuotės nariai bandė už 90 tūkst. litų parduoti jiems nepriklausantį Lazdynų mikrorajone esantį dviejų kambarių butą, kurio tikroji rinkos vertė pernai buvo 152 tūkst. litų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, žinodami, jog Lazdynuose esantis butas priklauso A. S., kurio buvimo vieta nežinoma, ir tai, kad šio buto paveldėjimo procedūra nėra baigta, be turto savininko, žinios ir sutikimo neteisėtai disponuodami svetimais dokumentais Alytaus notaro biure pagamino netikrą įgaliojimą.

Pagal jį buto savininkas neva įgaliojo kitą asmenį – organizuotos grupės narį – tvarkyti visus su buto paveldėjimo procedūra susijusius klausimus bei vėliau šį butą parduoti. Šio netikro įgaliojimo pagrindu Vilniaus notaro biure buvo įgyti buto paveldėjimo dokumentai ir internete paskelbta apie buto pardavimą. Siekiant greito sandorio skelbime nurodyta mažesnė nei rinkos vertė parduodamo turto kaina.

Pasak prokuroro V. Kukaičio, šios sudėtingo sukčiavimo mechanizmo baudžiamosios bylos sėkmę lėmė policijos pareigūnų laiku atlikti ir gerai koordinuoti slapto pobūdžio operatyviniai veiksmai – su jų pagalba užkirstas kelias neteisėtam buto pardavimui, nespėjus buto perleisti apie apgaulę neįtarusiems sąžiningiems pirkėjams.

Ikiteisminio tyrimo metu aiškintasi ir dėl sukčiavimo būdu parduodamo buto savininko mirties.

Pareigūnai nustatė, kad buto savininkas 2008-ųjų gruodį buvo rastas miręs Karoliniškių mikrorajono namo laiptinėje, tačiau jo kūnas iki 2009-ųjų liepos buvo neatpažintas. Taip pat buvo nustatyta, kad buto savininko mirtis nebuvo smurtinė, tačiau byloje surinkta duomenų, kad vienas iš kaltinamųjų neteisėtai prieš buto savininko valią įsibrovė į jo butą ir pagrobė šiame bute buvusius dokumentus, kurie vėliau buvo panaudoti organizuotos grupės nusikalstamai veikai vykdyti.