Pasak įstatymo pataisos projekto autoriaus Seimo nario, liberalo Artūro Meliano, galiojanti valstybinių pensijų sistema ir būtent vardinės pirmojo ir antrojo laipsnių pensijos konkretiems asmenims - yra ydinga ir nesuderinama su pensijos, kaip draudimo nuo socialinės rizikos, samprata.

"Suprantama, nusipelniusius žmones reikia įvertinti. Tad jiems galėtų būti skiriamos arba valstybinės premijos, kas yra daroma jau dabar, arba valstybiniai apdovanojimai, o prie jų gal ir vienkartinė pinigų išmoka. Bet tai neturi būti pensijos, t.y. nusipelnę asmenys tikrai neturėtų būti įvertinti pensijomis", - Eltai sakė įstatymo pataisą pateikęs parlamentaras.

Lietuvoje jau tapo įprasta, kad atsiranda vis nauja kategorija nusipelniusių asmenų, kurie gauna pensijas arba vadinamąsias rentas, pastebi A. Melianas. Neseniai tokios rentos paskirtos Nepriklausomybės akto signatarams, be to, jas skirti buvo numatyta ir olimpiečiams. Kaip teigia Seimo narys, tų išimtinių asmenų skaičius nuolat auga.

"Tikrai nekvestionuoju tų žmonių nuopelnų, tačiau dar kartą sakau, kad tai turi būti daroma kaip visuose civilizuotuose kraštuose - skiriant apdovanojimus arba valstybes premijas", - įsitikinęs A. Melianas.

Įstatymo pataisa, anot parlamentaro, leistų iš esmės peržiūrėti esamą valstybinių pensijų sistemą, atskirti socialinę apsaugą ir nuopelnų įvertinimą. Taip būtų galima sutaupyti biudžeto lėšų, kurias galima panaudoti mažų pensijų didinimui.

Seimo narys tikisi, kad komitetas, nepaisant to, kad taip ilgai vilkino šio dar gegužės mėnesį pateikto įstatymo projekto svarstymą, pagaliau priims tinkamą sprendimą ir Lietuvoje nebedaugės privilegijuotų asmenų.

Tokiai galiojančio įstatymo pataisai pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Projekto nuostatos nesikerta ir su Europos Sąjungos teise.

Remiantis dabar galiojančiomis Valstybinių pensijų įstatymo nuostatomis, pirmojo ir antrojo laipsnių pensijos skiriamos Lietuvai nusipelniusiems asmenims, kiekvienu atveju priimant atskirą Vyriausybės nutarimą.

Valstybinių pensijų įstatymo pataisos Teisės ir teisėtvarkos komitete bus svarstomos artimiausiu metu.