"Prezidentas sukvietė VGT, kad per ją padarytų psichologinį spaudimą komisijai ir jos nariams", - teigia V.Landsbergis. "Galbūt siekiama paspausti komisiją, jog ji nepadarytų per daug griežtų ir galutinių išvadų", - pažymėjo jis.

Konservatoriaus nuomone, prezidentas tokiu būdu dar kartą ignoruoja Seimo prašymą nedaryti įtakos Prezidentūros skandalą tiriančiai komisijai.

Be to, V.Landsbergis pareiškė manąs, kad R.Paksas nekart sulaužė priesaiką: "Priesaika yra sulaužyta dešimtis kartų, tačiau matysime, ką pasakys galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti Seimo laikinoji komisija". Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti komisija savo išvadas ketina patvirtinti pirmadienį popiet, VGT posėdis sušauktas 11 valandą.

V.Landsbergis taip pat teigė neabejojąs, jog po parlamentinės tyrimo komisijos išvadų paskelbimo prezidentui bus inicijuota apkalta. "Aš neabejoju, jog Seimas imsis apkaltos iniciatyvos. Kito kelio nėra", - sakė jis.

Devynių narių komisija buvo sudaryta lapkričio pradžioje gavus Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją dėl galimų prezidento aplinkos ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis, slaptos informacijos nutekėjimo iš Prezidentūros į nusikaltėlių sluoksnius, dosniausio prezidento rėmėjo bendrovės "Avia Baltika" vadovo Jurijaus Borisovo spaudimo valstybės vadovui.

Pastarąjį kartą VGT posėdžiavo spalio 31 dieną, vos įsiplieskus skandalui dėl galimų prezidento aplinkos atstovų ryšių su nusikalstamu pasauliu ir slaptos informacijos nutekėjimu iš Prezidentūros.

Prezidento vadovaujamą VGT sudaro Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Brazauskas, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis ir Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus.

Anksčiau į posėdžius taip pat būdavo kviečiami Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas, vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, tačiau pastarajame posėdyje jie nedalyvavo.