D. Norkus ir N. Laurinaitis buvo suimti iki gegužės 28-osios, todėl ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą ir paprašė suėmimo terminą pratęsti dar porai mėnesių. Pasak prokurorų, įtariamieji gali trukdyti procesui, paveikti kitus asmenis, suderinti parodymus bei paslėpti svarbius dokumentus. Tai ypač svarbu, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas yra didelės apimties ir sudėtingas.

Vis dėlto teismo šie argumentai neįtikino, todėl jau šią savaitę įtariamieji turėtų būti išleisti į laisvę.

D. Norkui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai yra pareiškę įtarimus dėl penkių nusikalstamos veikos epizodų, kai jis esą reikalavo ir gavo kyšius nuo 4 iki 20 tūkst. Lt bei kelialapius į poilsines keliones Slovakijoje ir Turkijoje.

Bendra galimai gautų kyšių suma - 40 tūkst. Lt, šiuos pinigus D. Norkus esą pasidalino su pardavimų ir rinkodaros direktoriumi Nerijumi Laurinaičiu.

Visų kyšių reikalavimai ir gavimai yra susiję su viešaisiais pirkimais.

STT įtarimuose minimas ne tik D. Norkus ir N. Laurinaitis, bet ir konsultantas viešųjų pirkimų klausimais Saulius Lukošius, Aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininkas Tomas Biknevičius.

Kyšio sumą užrašė ant lapelio

DELFI primena, kad „Vilniaus vandenų“ vadovams pirmieji įtarimai yra susiję su praėjusių metų spalio 16-osios įvykiais. Tądien D. Norkus ir jo pavaldiniai susitiko su viešojo pirkimo konkursą dėl projektavimo darbų laimėjusios Vilniaus bendrovės „Viltekta“ direktoriumi Tomu Segaliu.

Pokalbio metu „Vilniaus vandenų“ vadovas esą verslininkui pareiškė, kad su juo nepasirašys sutarties, jeigu šis darbų neatliks už mažesnę kainą.

„Viltektos“ vadovas sutiko sumą sumažinti nuo 60 iki 40 tūkst. Lt bei įsipareigojo nupirkti penkiems asmenims trijų dienų trukmės kelionę į Turkiją. Maža to, D. Norkus ir N. Laurinaitis nurodė kelionių agentūrą, kuriai reikia pervesti 10 tūkst. Lt už kelionę. Už „bendradarbiavimą“ verslininkui buvo pažadėta padėti ateityje laimėti kitus „Vilniaus vandenų“ skelbiamus konkursus.

Praėjusių metų lapkritį kyšio buvo pareikalauta ir iš kitos Vilniaus bendrovės „Inžinerinių sistemų instaliacija“ vadovo Modesto Petkevičiaus.

Vykdydamas D. Norkaus įgaliojimus Aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininkas T. Biknevičius susitiko su verslininku ir jam pranešė, kad „Vilniaus vandenys“ skelbs bendrovės pastato fasado tinkavimo darbų atlikimo konkursą ir už tai, kad bendrovė galėtų atlikti darbus už 60 tūkst. Lt, šis privalo duoti kyšį.

Kokio dydžio kyšio reikalavo T. Biknevičius, pareigūnai nenustatė - esą šis sumą užrašė ant lapelio, o vėliau susitikimo „Vilniaus vandenyse“ metu direktorius pinigus neva perdavė.

Sutarė, kad degalus pirks iš „Lukoil Baltija“

„Vilniaus vandenų“ byloje minima ir bendrovė „Lukoil Baltija“. Šių metų sausį D. Norkus ir konsultantas viešųjų pirkimų klausimais S. Lukošius susitiko su bendrovės Baltijos regiono tiekimo ir logistikos direktoriumi Raimundu Dabravalskiu. Pokalbio metu vyrai aptarė po konkurso dėl naftos produktų įsigijimo sąlygas.

Kito susitikimo metu buvo sutarta, kad D. Norkus į konkurso sąlygas įtrauks punktą, kuriuo bus nustatytas mėnesio limitas naftos produktams įsigyti. Pasak R. Dabravalskio, kiti tiekėjai tokios galimybės neturi. Be to, pokalbio metu buvo aptartos kainos, už kurias „Vilniaus vandenys“ pirktų degalus.

Ar buvo perduotas kyšis, pareigūnai nenustatė, tačiau yra įsitikinę, jog „Vilniaus vandenys“ su „Lukoil Baltija“ ketino bendradarbiauti ir ateityje.

Pareigūnai įtaria, jog D. Norkus ir N. Laurinaitis kyšius dalijosi perpus. Šių metų vasarį N. Laurinaitis esą iš bendrovės „Komsetas“ darbuotojo Pavelo Kazimerevičiaus gavo 8 tūkst. Lt kyšį, kurio pusę vėliau perdavė savo viršininkui. Su „Komsetos“ darbuotojais buvo sutarta, kad bendrovė sumokės 20 tūkst. Lt kyšį už 160 tūkst. Lt vertės sutartį serverinės virtualizavimo darbams atlikti.

Kyšio buvo reikalaujama ir už šalto vandens skaitliukų įsigijimą viešojo pirkimo apklausos būdu.

Praėjusių Kalėdų išvakarėse D. Norkus susitiko su bendrovės „Informatikos ir ryšių technologijų centras“ atstovu Gintaru Romu Šidlausku, kuris kaip kyšį pasiūlė sausio viduryje vykti į savaitės trukmės kelionę Slovakijoje esantį Stara Tura miestą. D. Norkus sutiko ir į kelionę šių metų sausį išvyko su N. Laurinaičiu.

Po kelių mėnesių „Informatikos ir ryšių technologijų centras“ laimėjo konkursą, o netrukus N. Laurinaitis iš bendrovės atstovo paėmė 22 tūkst. Lt kyšį. Pusę šios sumos jis vėliau atidavė D. Norkui.