Tai parlamentaras sakė komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirinkimą teikti Seimui Akmenės rajono apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro D.Valio kandidatūrą į generalinio prokuroro postą.

"Galbūt ir gerai, kad žmogus - iš toliau. Kalbant apie prokuratūros vidaus struktūros pertvarką - ar reikalingos Lietuvoje trys grandys - žmogus iš apylinkės prokuratūros galėtų būti naujų idėjų nešėjas, kad galima sudėlioti efektyviau", - pirmadienį BNS sakė S.Šedbaras.
Komiteto vadovas teigė ketinąs siūlyti keisti dabartinę tvarką, kai prokuratūros sistemą sudaro apylinkės, apygardos prokuratūros ir Generalinė prokuratūra.

"Jis atsineštų informaciją iš apačios, kokios yra problemos, kas trukdo dirbti, kodėl prokuratūra nedirba pakankamai efektyviai, ką nustatėme ir per parlamentinį tyrimą. Pagrindinis darbo krūvis tenka apylinkės prokuratūroms, todėl sunkiai dirbdami jie mato, kur būtų galima efektyviau naudoti valstybės pinigus, investuojamus į prokuratūrą", - svarstė S.Šedbaras.

Seimo narys sakė neabejojąs, kad pertvarkos sulauktų pasipriešinimo, nes "bet kurioje sistemoje tam tikras vidurinis lygmuo siekia ne keistis, judėti, o ramiai gyventi".

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius BNS teigė, kad yra daug atvejų, kai žemesnės grandies teisėsaugos institucijų atstovai būdavo skiriami į aukščiausią grandį ir gerai tvarkėsi, tačiau detaliau D.Valio kandidatūros nevertino.

"Čia yra prezidentės reikalas. Su teise reikalų šioje vietoje nėra. Turime ne vieną pavyzdį, kai žmonės iš apylinkių teismų tapo Aukščiausiojo Teismo pirmininkais ir tvarkėsi. Aš manau, nuo žmogaus priklauso. Jei tas žmogus tinkamas - valio, bet aš jo nei pažįstu, nei žinau", - sakė V.Nekrošius.

Valdančiosios koalicijos atstovai pirmadienį prisipažino, kad jiems D.Valio kandidatūra buvo staigmena, todėl sakė jos vertinti negalį.
"Tai nauja žinia. Niekas iš mūsų frakcijos žmonių tos žinios neturėjo, - pirmadienį žurnalistams sakė didžiausios Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma. - Teirausimės mūsų atstovų Akmenėje, kaip jie vertina, kokios informacijos turi, ir objektyviai nagrinėsime tą kandidatą."

Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai taip pat sakė negalintys vertinti kandidato, nes nieko apie jį nežino.

Darius Valys
37 metų A.Valys yra baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Akmenės rajono prokuratūrai jis vadovauja nuo 2001 metų gruodžio. Prieš tai kelerius metus A.Valys dirbo eiliniu šios prokuratūros prokuroru. Prieš tapdamas prokuroru A.Valys dirbo Akmenės rajono policijos komisariate tardytoju.

Generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Šis postas laisvas nuo vasario vidurio, kai iš generalinio prokuroro pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas.