Artėjant prezidento R. Pakso vizitui į JAV, tarptautinė žiniasklaida vis daugiau dėmesio skiria Lietuvos prezidento institucijos krizei. Neseniai straipsnius apie “lietuviškąjį Paksasgeitą” publikavo “New York Times”, “The Economist”, o aštrėjančią padėtį Lietuvoje, ypač protesto akcijas Daukanto aikštėje ir kitur, nušvietė televizijos kanalai CNN, BBC, naujienų agentūra "Reuters" ir kt.

Milijoninis JAV dienraštis “Chicago Tribune” publikavo užsienio naujienų korespondento Alexo Rodriguezo (Alexo Rodrigeso) straipsnį, pavadintą “Lietuvos Votergeitas spąstuose užtrenkė naująjį prezidentą: Paksas susidūrė su galima apkalta dėl įtariamų jo ryšių su nusikaltėlių gauja”.

“Chicago Tribune” rašo, kad “lietuviams jau trūko kantrybė”. Populiarusis dienraštis priduria, kad “Lietuvos Saugumo departamento pateikta medžiaga iškėlė daug klausimų dėl Rusijos organizuoto nusikalstamumo įtakos Pakso pagrindiniams patarėjams” bei priduria, kad ”vis daugiau reikalavimų pasigirsta pradėti prezidento Pakso apkaltos procesą”.

Įtakingasis JAV dienraštis teigia, jog “kaltinimų centre atsidūrė Rusijos verslininkas Jurijus Borisovas, kuris paskelbtuose telefoninių pokalbių įrašuose teigia, kad Paksas nesilaiko savo pažadų suteikti jam generolo laipsnį ir paskirti prezidento patarėju - mat už patarėjo postą jis sumokėjo 400 000 dolerių”.

“Chicago Tribune” tęsia, jog “šis verslininkas įtariamas neteisėtai tiekęs karinių sraigtasparnių mentes Sudano vyriausybei, kuri priskiriama palaikanti ryšius su tarptautiniu terorizmu”.

JAV dienraštis teigia, jog “politikams šis skandalas kelia baimę, nes laikotarpį prieš Lietuvos narystę ES Rusijos mafija pavertė patogiu tramplynu savo nelegaliai veiklai”.

“Chicago Tribune” rašo, jog “sovietinis aukštojo pilotažo lakūnas Paksas, laimėjęs prieš populiarųjį tuometinį prezidentą Valdą Adamkų, pritrenkė politikos apžvalgininkus”. Dienraštis priduria, jog R. Pakso sėkmę prezidento rinkimuose lėmė tai, jog “jį parėmė kaimo gyventojai, kurie atsilieka nuo laisvos rinkos ir demokratijos procesų”.

JAV dienraštis priduria, kad Lietuvos VSD pateikta pažyma kaltina buvusį “prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimams Remigijų Ačą, palaikantį ryšius su Rusijos mafija, bei priduria, jog šio asmens paskyrimas į aukštas pareigas suglumino tiek Lietuvos žmones, tiek patį Ačą”.

“Chicago Tribune” cituoja šio prezidento R. Pakso bendražygio žodžius, pasakytus Seimo laikinojoje komisijoje, jog jam “Paksas norėjo atsilyginti už pagalbą rinkimų kampanijos metu, pridurdamas, jog pats R. Ačas prekiavo baltarusiškų traktorių veržlėmis, pripažino, jog “neturi reikiamo išsilavinimo”.

JAV populiarusis dienraštis rašo, kad “Lietuvos saugumo pareigūnų pažyma taip pat teigia, jog Pakso patarėjai turėjo netiesioginių ryšių su Anzoru Kikališviliu, kuriam uždrausta atvykti ir į JAV dėl jo galimų ryšių su Rusijos organizuotu nusikalstamumu”.

“Chicago Tribune” pabrėžia: ”Kikašvilio artimas bendražygis yra ir žinomas Rusijos banditas Alimzhan’as Tokhtakhounov’as, kaltinamas užmačiomis paveikti dailiojo čiuožimo varžybas Žiemos olimpiadoje Solt Leik sityje (Salt Lake City)”.

“Chicago Tribune” straipsnį baigia, cituodamas dalyvius, kurie Vilniuje, Daukanto aikštėjė vykusiame mitinge reikalavo R. Pakso atsistatydinimo. Pasak JAV dienraščio, jie teigia, kad “į šį mitingą susirinko ne tik dėl viešumon iškilusių skandalingų kaltinimų, bet ir dėl to, jog Paksas neatitinka nė pusės to, koks buvo jo pirmtakas. Šį vyruką išsirinkdami mes patys padarėme klaidą, o dabar sužinojome, kaip jis pats susikompromitavo. Atėjo laikas jam atsistatydinti”.

Šiais mitingo dalyvės žodžiais baigia savo straipsnį įtakingas JAV dienraštis “Chicago Tribune” apie Lietuvos prezidento instituciją ištikusią neregėtą krizę.

Kaip tik vakar po šio straipsnio pasirodymo, netikėtai buvo atšauktas prezidento R. Pakso numatytas apsilankymas Čikagoje. Numatyta, kad R. Paksas savo vizito JAV metu lankysis tik Vašingtone.