Antradienį paskelbtame Seimo pirmininko pareiškime primenama, kad šių metų pradžioje į Seimo Valdybą kreipėsi Ordinų kancleris Andrius Meškauskas su Prezidentūros siūlymu atnaujinti tarpukaryje įsteigto Nepriklausomybės dešimtmečio medalio teikimą.

Vasarį V. Landsbergio iniciatyva Seimas pataisė įstatymus ir atkūrė Lietuvos nepriklausomybės medalį, kuris buvo įsteigtas ir teikiamas prieškario Lietuvoje.

Tačiau po Seimo valdybos prašymo neteikti Nepriklausomybės medalio valdybos nariams, prezidentas Valdas Adamkus paskelbė kol kas nesinaudosiąs savo teise skirti šį apdovanojimą.

Tuomet Prezidentūra tvirtino, kad valdybos pirmininkas, taigi tuo pačiu ir narys, yra ir V. Landsbergis, todėl medalio reikšmė nuvertės, jei jis nebus įteiktas Sąjūdžio lyderiui, faktiniam 1990 metų Lietuvos vadovui V. Landsbergiui.

Seimo valdyboje, be V. Landsbergio yra jo pavaduotojai Arvydas Vidžiūnas, R. Juknevičienė, Rimantas Dagys, Feliksas Palubinskas bei kancleris Jurgis Razma.

Šį šeštadienį prezidentas pasirašė dekretą, kurio Nepriklausomybės medalis skiriamas visiems 1990-1992 metų Aukščiausios tarybos - Atkuriamojo Seimo deputatams, kariams savanoriams, pasipriešinimo dalyviams, signatarams.

Dekrete numatyta apdovanoti ir Seimo pirmininką V. Landsbergį bei jo pavaduotoją R. Juknevičienę.

Antradienį išplatintame pareiškime Kovo 11-osios akto signatarai V. Landsbergis ir R. Juknevičienė teigia, kad "ankstesnis protokolinis nutarimas nebevaržo jų priimti atkurtos Nepriklausomybės dešimtmečiui skirtus medalius".

Pastarosiomis dienomis medalio atsisaką paskelbė Kovo 11-osios akto signatarai Algirdas Patackas, Algirdas Endriukaitis ir Atkuriamojo Seimo deputatė Rūta Gajauskaitė, teigdami, kad jaučiasi įžeisti dabartinės apdovanojimų skyrimo praktikos bei kaltindami prezidentą nesuprantant laisvės kovų dalyvių kančių.

Iš viso medaliu prezidentas apdovanojo beveik 400 asmenų, tarp kurių yra ir signatarai, teismo pripažinti sąmoningai bendradarbiavę su KGB - Virgilijus Čepaitis ir Kazimiera Prunskienė, bei už pasikėsinimą sukčiauti kalintas parlamentaras Audrius Butkevičius.