Specialistų įspėjimus ir gyventojams gresiantį pavojų valdžios atstovai mėgino nuslėpti.

Tvenkinio būklė avarinė

Švedės tvenkinį iš pietryčių supa kelių šimtų metrų ilgio sankasa. Penkių metrų aukščio pylimą jau pradėjo ardyti vandens bangos. Nuo bangų mūšos pylimą, kuriuo eina aplinkkelis, saugančios gelžbetonio plokštės sutrūkinėjusios, įkritusios. Vietomis vanduo pradėjęs plauti kelio sankasą, pylime atsirado tuštumos. Kitoje sankasos papėdėje telkšo vanduo.

Šiaulių rajono savivaldybės Melioracijos poskyrio vedėjo Juozo Šukio žodžiais, vanduo prasisunkia per pylimą. Specialistai Švedės tvenkinio pylimą apžiūrėjo praėjusią vasarą. Jie pažymėjo, kad Švedės hidrotechnikos statinių būklė yra avarinė ir jiems reikalingas skubus remontas.

Švedės upelis užtvenktas prieš trisdešimt metų, o pylimas paskutinį kartą remontuotas prieš septyniolika metų.

Vanduo pasiektų Joniškio plentą

Šiaulių rajono savivaldybės Melioracijos poskyrio vedėjas J. Šukys teigia, jog tvenkinio vanduo gali prasilaužti. Daugiau kaip šimto hektarų ploto Švedės tvenkinys yra beveik dvigubai didesnis už Šiauliuose tyvuliuojantį Talšos ežerą. Tvenkinyje per du milijonus kubinių metrų vandens.

Pasak J. Šukio, pralaužęs pylimą vandens srautas apsemtų kelią Šiauliai - Pakruojis ir pasiektų Joniškio plentą. Vandens kelyje atsiduria aukštosios įtampos perdavimo linijos, Ginkūnų šiltnamiai, gyvenamieji namai, gyventojų daržai ir pievos.

Kad neatsitiktų nelaimė, J. Šukio teigimu, pylimą būtina suremontuoti per artimiausius dvejus metus. Pylimą bandyta tvarkyti, tačiau atvežtą smėlį vyraujančių pietvakarių vėjų genamos bangos netruko išplauti. Prieš ketverius metus vanduo pralaužė Radviliškio rajono Šaukoto miestelio užtvankos pylimą. Nors šis tvenkinys buvo keturis kartus mažesnis už Švedės tvenkinį, nuostoliai ir atstatymo darbai buvo skaičiuojami šimtais tūkstančių litų.

Prieš porą metų dėl Šiaulių miesto valdžios aplaidumo nuodingas filtratas pralaužė Kairių sąvartyno apsauginius pylimus. Išsiliejo apie 50 tūkstančių kubinių metrų sunkiaisiais metalais užteršto vandens, kurio dalis pateko ir į Švedės tvenkinį.

Pavojus slėptas nuo visuomenės

Suskaičiuota, kad Švedės tvenkinio sankasos remontas kainuos apie pusę milijono litų. Tokių pinigų Šiaulių rajono savivaldybė neturi. Šiaulių rajono meras Raimundas Jakutis lapkričio pradžioje pagalbos kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę.

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Genadijus Mikšys atsakė, jog Švedės tvenkinys - rajono Savivaldybės bėda. Apie gresiančią nelaimę Šiaulių rajono meras R. Jakutis prabilo užvakar Šiaulių miesto savivaldybėje paslapčiomis surengtame pasitarime.

Pasitarime pasirodžius "Šiaulių krašto" žurnalistams, Šiaulių miesto ir rajono vadovai neslėpė pasipiktinimo ir mėgino išvyti. Švedės tvenkinio pylimu nutiestas pietrytinis Šiaulių aplinkkelis. Vanduo pradėjo ardyti ir kelio sankasą.