„Matome labai realias galimybes stiprinti koaliciją. Manau, kad galėsime jas realizuoti per artimiausias kelias savaites. Kokiomis detalėmis tai bus palydėta, dabar nenorėčiau komentuoti“, – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas sakė žurnalistams pirmadienį po susitikimo su kitų valdančiųjų partijų lyderiais.

Pasak A. Kubiliaus, praėjusį ketvirtadienį Seime balsuodami dėl interpeliacijos susisiekimo ministrui Eligijui Masiuliui ir Vyriausybės veiklos ataskaitos valdantieji parodė, kad „esame konsoliduoti, pajėgūs ir, mano įsitikinimu, tuo pačiu labai aiškiai parodėme, kad opozicijos ar socialdemokratų bandymai torpeduoti koalicijos darbą patyrė nesėkmę, tikiuosi, kad jiems užteks sveiko proto tokių bandymų nekartoti kas antrą savaitę“.

Į klausimą, kuriomis partijomis gali būti išplėsta koalicija, premjeras atsakė lakoniškai ir aptakiai: „Variantai yra plėstis, o ne mažėti“. Jis pripažino, kad gali būti viliojami ir pavieniai politikai, o ne frakcijos. „Bet kuriuo atveju esame apriboti šio Seimo kadencijos – 2012 m. spalio“, –juokavo A. Kubilius.

Valdančiąją koaliciją sudaro TS-LKD, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei TPP. Iš viso ji vienija 70 parlamentarų. Koaliciją remia 3 atstovus Seime turinti Valstiečių liaudininkų sąjunga.

Po susitikimo kalbėjęs A. Valinskas tvirtino, kad kol kas nesvarstoma galimybė naujiems partneriams atiduoti kultūros ministro postą. Anot jo, pagrindinis diskusijų objektas – kaip sustiprinti koaliciją. Jis pridūrė, kad šio klausimo sprendimą būtų galima atidėti rudeniui, nes praėjusią savaitę koalicija parodė stiprybę ir kad jos užteks sprendimams priimti. Esą skubant galima pridaryti daug blogesnių dalykų.

„Dabartinei koalicijai norint išsilaikyti reikia mažiau pastangų nei dabartinei opozicijai perimti valdžią“, – pažymėjo A. Valinskas, o vėliau pridėjo, kad „gandai apie koalicijos mirtį yra gerokai perdėti“.

TPP norėtų kultūros ministro poste vietoj savo deleguoto Remigijaus Vilkaičio matyti kitą žmogų, tačiau siūlyta partijos lyderio kandidatūra neįtiko prezidentei Daliai Grybauskaitei. Vėliau TPP pateikė operos solisto Deivido Staponkaus kandidatūrą,

A. Valinsko teigimu, anksčiau buvo sutarta porą savaičių palikti konsultacijoms dėl naujo kultūros ministro, savo ruožtu R. Vilkaitis prašė leisti užbaigti kai kuriuos darbus. „Dvi-trys savaitės nekeičia esminių dalykų. Šiuo metu Lietuvos kultūrai geriau, kad darbų perėmimas vyktų nuosekliai ir neskubant. Manau, kad kitą savaitę mes šitą klausimą būsime jau uždarę“, – pažymėjo TPP pirmininkas.

„Įsiklausome į vieno iš partnerių nuomonę, bet kartu norėtume, kad kultūrai vadovautų asmenybė, kuri įtikintų visus, kad kultūros srityje turėsime pačią solidžiausią, pačią pažangiausią politiką“, – aiškino premjeras.

Liberalcentristų ir Liberalų sąjūdžio lyderiai Gintautas Babravičius bei E. Masiulis praėjusią savaitę paragino kuo greičiau sustiprinti koaliciją. Anot Liberalų ir centro sąjungos vadovo, susisiekimo ministras postą per interpeliaciją išsaugojo ne dėl valdančiųjų tvirtumo, o dėl „opozicijos išskydimo“.