Kurorto šventės "Palanga 2010" metu koncertuose galima pasiklausyti įvairios muzikos. Tačiau tikėtina, kad juose neskambės populiarūs garsių lietuvių autorių kūriniai. To priežastis - konfliktas tarp LATGA-A ir Palangos kultūros centro, šeštadienį rašo "Lietuvos žinios".

Ši agentūra į teismą padavė Palangos kultūros centrą, nemokamų kurorto švenčių organizatorių, ir siekia iš jo prisiteisti beveik 90 tūkst. litų. Esą tiek centras nesumokėjo per 2008-2009 metus. Suma apskaičiuota pagal galimą klausytojų skaičių.

Garsiausių krašto ar užsienio atlikėjų dainos Palangoje jau neskambėjo nei per praėjusias Kalėdas, nei per Naujųjų metų sutikimo šventę. Tuomet renginių organizatoriai surado išeitį - Palangoje skambėjo ne populiarioji muzika, o įvairių aplink Baltijos jūrą gyvenančių tautų dainos.

Panašia spraga tikimasi pasinaudoti ir šį savaitgalį. Pasak Palangos kultūros centro direktoriaus Nerijaus Stasiulio, sezono atidarymo šventės dalyviai neliks nuskriausti. "Pavyzdžiui, Palangos orkestras gros tuos kūrinius, kuriuos atlikti teisę įsigijo tiesiogiai iš autoriams atstovaujančių užsienio agentūrų, - aiškino direktorius. - Tačiau vėliau pateiksime jų sąrašą LATGA-A ir lauksime jų sprendimo."

LATGA-A Muzikos kūrinių skyriaus vedėjas Arvydas Adomonis patvirtino, kad jo atstovaujama agentūra tebesibylinėja su Palangos kultūros centru dėl mokesčio už viešai atliktus kūrinius. "Negalime taikstytis su įstatymų ignoravimu, todėl šį savaitgalį seksime, ar bus laikomasi teismo sprendimo. Jei jis bus ignoruojamas ir viešai skambės mūsų atstovaujamų autorių kūriniai, šventės organizatoriams gali tekti atsakyti net ir pagal Baudžiamąjį kodeksą", - pagrasino A.Adomonis.

N.Stasiulis minėjo, kad jis drauge su Palangos viešbučių ir restoranų asociacija kaupia duomenis apie atlikėjus, kurių teisių negina LATGA-A. Su jais ketinama derėtis dėl dalyvavimo kituose šventiniuose renginiuose.

Dieršarčio žiniomis, praėjusiais metais LATGA-A apmokestino per Palangos "kermošių" kapelos atliekamas liaudies melodijas. "Kokiam autoriui skirtas šis mokestis? Juk skambėjo liaudies dainos, o kaip bus nustatytas konkretus jų autorius?" - juokėsi Palangos kultūros centro režisierė Aušra Latonienė.

LATGA-A mokesčius už nemokamuose renginiuose skambančius autorių kūrinius renka pagal nustatytus tarifus. Jie apskaičiuojami pagal tikėtiną renginyje dalyvausiančių žmonių skaičių. Jei manoma, kad šventėje bus iki 500 žiūrovų, reikės sumokėti 125 litus. Tačiau jei susidomėjusiųjų skaičius, tikėtina, viršys 10 tūkst. žmonių, teks pakloti 2 tūkst. litų be PVM. Tačiau nustatant šį tarifą, visiškai neatsižvelgiama į tai, kiek šventėje skambės kūrinių, kiek iš jų yra parašyti autorių, kurie priklauso LATGA-A.