Liberalcentristai emocijas išmainė į logiką

Komentuodamas balsavimo rezultatus, E. Masiulis tvirtino, esą jie patvirtino, jog opozicija ne tiek turėjo „dalykinių kaltinimų“ jį atstatydinti, kiek bandė išjudinti valdančiuosius.

„Koalicija lieka apystiprė. Bet šiandien vykę procesai nieko nereiškia. Artimiausiu metu galima sulaukti naujų bandymų klibinti koaliciją. (...) Frakcijos aiškiai susitarė, kad išplėtimas – neišvengiamas, tai tik laiko klausimas“, – žurnalistams sakė ministras.

Anot liberalų lyderio, viešai jau buvo įvardytos kelios politinės jėgos, kurios galėtų prisijungti prie koalicijos, ir „viena ar kelios iš jų yra potencialios partnerės“.

„Šitą balsavimą lėmė ne koalicijos tvirtumas, o opozicijos išskydimas. Gandai apie koalicijos mirtį ir apie egzistuojančią rimtą alternatyvą nepasitvirtino“, – ketvirtadienį, Seimui nusprendus, kad E. Masiulio atsakymai į opozicijos priekaištus tenkina, žurnalistams sakė LiCS pirmininkas.

7 mandatus turintys liberalcentristai, partijos lyderio teigimu, ilgai svarstė ir dvejojo, o galutinį sprendimą esą priėmė likus vos pusvalandžiui iki balsavimo. Frakcijos nariams buvo leista balsuoti savo nuožiūra – ministro atsakymams pritarė visi 6 balsavę liberalcentristai.

Pasak G. Babravičiaus, ant vienos svarstyklių lėkštės buvo padėti „mūsų, kaip liberalios pakraipos partijų, asmeniniai santykiai, nuoskaudos, kurias turėjome dėl pačių įvairiausių veiksmų“, ant kitos – valstybės ir koalicijos interesai, stabilumas valstybėje. Būtent pastarieji dalykai nulėmė, kad liberalcentristai sutiko pritarti E. Masiulio atsakymams į opozicijos klausimus.

„Mūsų pasirinkimas buvo paremtas ne emocijomis, o bendra politine logika, kuri sako, jog kad ir kaip skanu būtų pakerštauti, vienaip ar kitaip tame pačiame lauke veikiančiam partijos vadovui įspirti, kitoje svarstyklių lėkštėje buvo rimtesni dalykai. Džiaugiuosi, kad frakcijos sprendimas buvo nacionalinių ir ilgalaikių interesų labui“, – pažymėjo LiCS pirmininkas.

Ketvirtadienį ryte bendrame LiCS frakcijos ir paritjos vadovybės posėdyje dalyvavo ne tik E. Masiulis, bet ir premjeras Andrius Kubilius. „Premjeras pertraukos metu mūsų frakcijoje išgėrė kavos puodelį – o gal arbatos, galiu supainioti – ir kalbėjomės apie įvairius aspektus. Pažadai buvo paprasti: šita koalicija turi nustoti sukti tarpusavio nesusikalbėjimų ratą ir turi ateiti naujas santykių etapas. Reikia stiprinti ir plėsti koaliciją, tokių prielaidų yra“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas, ar ketvirtadienio balsavimas leidžia LiCS teikti Seimo vicepirmininko kandidatūrą į postą, kuris liko tuščias, kai Raimondas Šukys tapo sveikatos apsaugos ministru, G. Babravičius sakė: „Balsavimas mums suteikia teisę svarstyti, ką daryti su kita interpeliacija dėl Algio Kašėtos. O teikti ar neteikti kandidatūrą, bus kita tema. Pagal koalicinį susitarimą šitą teisę turime. Manau, kad išsprendus uždavinį sustiprinti koaliciją, bus grįžta prie temos apie mums priklausančią vicepirmininko poziciją.“

Premjerui koalicija atrodo tvirta, bet vis tiek ją stiprins

Tuo metu A. Kubiliui atrodo, kad balsavimo rezultatai tiek dėl ministro, tiek dėl Vyriausybės veiklos ataskaitos patvirtino koalicijos tvirtumą. Opozicijos veiksmus „organizuojant išbandymus valdančiajai koalicijai“ premjeras pavadino fiasko.

Jis sakė galintis tik išreikšti pasitenkinimą: „Interpeliacija neturėjo jokio dalykinio pamušalo. Kartais man atrodė, jog gal net ir sąmoningai buvo surašyta taip, kad mums būtų progų pasakyti tikrą tiesą apie buvusią Susisiekimo ministerijos vadovybę. Nežinau, gal tai yra tarpusavio santykių aiškinimosi Socialdemokratų partijoje rezultatai. Pačią interpeliaciją vertiname kaip absoliučiai politinę, bandymą patikrinti valdančiosios koalicijos tvirtumą ir ji labai aiškiai parodė politinę išmintį ir tvirtumą. (...) Koalicija neturi jokių abejonių ir tai yra gerai.“

Pasak A. Kubiliaus, dabar atsiranda galimybių stiprinti koaliciją ir tam bus skiriama dėmesio artimiausiu metu. Tačiau kelis kartus paprašytas paminėti, kurios partijos bus viliojamos prisijungti, jis išsisuko nuo tiesaus atsakymo. „Kalbamės su visomis, kurios nori prisidėti prie nomenklatūrinio tinklo likučių likvidavimo. Manau, kad tokių frakcijų gali būti ne viena. Tikrai yra ir tikrai bus. (...) Pasiryžusių eiti šiuo keliu Seime, manau, yra nemažai. Pastangos stabdyti buvo desperatiškos. Matėme visokių alternatyvių koalicijų būrimus ir interpeliacijas, bet tai žlugo. Todėl tikiu, kad daugeliui politikų, esančių Seime, apsisprendimas šiandien bus toks – ar eiti kartu su mumis, ar toliau gyvuoti kažkokioje neaiškioje būsenoje.“