„Aš tikrai neįsižeidžiau, kai mane velniop pasiuntei, bet kai dėl prezidentės pasakei, aš įsižeidžiau labiau“, - sakė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas, socialdemokratas Algimantas Salamakinas, kurį „prisikėlėlių“ vadas viešai yra pasiuntęs velniop už tai, kad jis neva draudžia Seimo nariams dainuoti.

Buvo įvertintas ne institucijos vadovas, o žmogaus elgesys?

Į komisijos posėdį atvykęs A. Valinskas pakartojo anksčiau išsakytą savo poziciją, kad valstybės vadovės nuomonės pavadinimas bobiška yra „normalus frazeologizmas vien todėl, kad vertinamas yra ne žmogus, ne institucijos vadovas, ne institucija, o žmogaus elgesys“.

„O elgesys buvo spontaniškas. Realiai galiu pasakyti tiesiai šviesiai, kad Jos Ekscelencija prezidentė be jokių argumentų ir kaip valstybės vadovė negavusi jokio teikimo pasakė savo nuomonę, kuri grįsta tik emocijomis ir išankstiniu nusistatymu“, - posėdyje kalbėjo A. Valinskas.

Politikas teigia, kad apie išankstinį priešišką D. Grybauskaitės nusistatymą jo atžvilgiu jis sprendžia iš anksčiau įvykusių pokalbių, bet konkrečiau situaciją pasiūlė apibūdinti už uždarų durų.

„Mes kritikuojame sprendimus, grįstus tik emocijomis ir išankstiniu nusistatymu, neturime jokio tikslo vertinti, kaip sako Valstybinė lietuvių kalbos komisija, ar moters, ar moteriškės amžių ir panašiai“, - teigė politikas.

VLKK etikos sargams nurodė, kad Dabartinės lietuvių kalbos žodyne žodis „boba“ turi menkinamąją reikšmę ir reiškia ištekėjusią ar seną moterį, senę, familiariąja prasme – žmoną ar pačią, kartais vartojamas siekiant sumenkinti bailų, silpnos valios vyrą.

V.Bogušį galima vadinti dziedu, V.M.Čigriejienę – boba?

Svarstydami A. Valinsko teiginius apie prezidentę kolegos politiko neteisė, o pats „prisikėlėlių“ vadovas įtikinėjo, kad reakciją, kuri gal ir buvo nelabai adekvati, paskatino pati D. Grybauskaitė. A. Valinskas aiškino, esą Žemaitijoje žodis „boba“ yra dažnai vartojamas, jam atitarė ir konservatorius-krikdemas Julius Dautartas sakydamas, jog šiame regione žodžiai „boba“ ar „bernas“ yra normalūs.

Liberalcentristas Vytautas Bogušis pabrėžė, kad politinėje demokratinėje visuomenėje turi egzistuoti savicenzūra, o esą šiuo atveju norima įvesti diktatūrinę cenzūrą. „O tai jau pažeidžia pagrindinį žodžio laisvės principą, net kalbant apie prezidentę, net kalbant neigiamame kontekste. Šiuo atveju aš neįžvelgiu jokio neigiamo konteksto“, - aiškino politikas.

„O „boba“, „dziedas“ yra visiškai natūralūs ir normalūs išsireiškimai. Mane, pavyzdžiui, vaikaitis vadina „dziedu“ ir aš tuo didžiuojuosi, nes jis yra 3 metukų ir „dzieduli“ ištarti jam yra sunku. Aš ne žemaitis, o dzūkas“, - aiškino V. Bogušis.

Jis sakė nieku gyvu nesutiksiąs, jeigu Etikos ir procedūrų komisijos nariai sieks įpareigoti A. Valinską atsiprašyti.

„Prisikėlėlis“ Antanas Nedzinskas, be kita ko, pabrėžė, kad neaišku, ar prezidentė įsižeidė: jeigu neįsižeidė, esą atsiprašyti nėra jokio pagrindo.

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė, nors A. Valinsko ir nekaltino, tačiau ragino apriboti savo „frazeologiją, kai kalbama apie pirmąjį valstybės asmenį“. „Aš galiu neįsižeisti, kitas galbūt, bet pirmas asmuo gali įsižeisti“, - sakė parlamentarė.

Jos kolegė Dalia Teišerskytė laikėsi kiek griežtesnės pozicijos. Liberalė pabrėžė, kad A. Valinsko atveju buvo kalbama ne tik apie žmogų, bet ir apie instituciją ir šios institucijos reputaciją. „Kad ir kaip pritarčiau frazeologizmams, žemaitizmams ir visies kitiems dalykams, čia kalba Seimo narys apie Lietuvos prezidentę“, - kalbėjo D. Teišerskytė.

Neskyrė kultūros ministru

DELFI primena, kad sureagavęs į tai, jog prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė neskirsianti A. Valinsko kultūros ministru, mat jis neturi visuomenės pasitikėjimo, politikas jos poziciją pavadino „įskaudinta“ ir „bobiška“. Savo teiginius A. Valinskas pakartojo beveik visoms televizijoms, portalams ir naujienų agentūroms.

„Galiu pasakyti tiesiai šviesiai, kad nėra tokio didelio noro veržtis į postą, bet šioje vietoje yra tam tikri principai, kuriuos turi ir frakcija, ir partija. Aš manau, kad mes palauksime, kol bus oficiali pozicija, kai oficialiai bus pateiktas mūsų kandidatas, kol kas vyksta konsultacijos. Bet kuriuo atveju frakcija laikosi nuomonės, kad mes turėtume sulaukti ne kažkokios įskaudintos, bobiškos nuomonės, o oficialių valstybės vadovės argumentų, nes kol kas mes nieko kito negirdim“, - DELFI sakė A. Valinskas.

Kitą dieną surengtoje spaudos konferencijoje „prisikėlėlių“ vadovas aiškino savo pareiškimais siekęs atskleisti, jog Lietuva eina autoritarizmo link, ir sakė atsiprašyti prezidentės neketinantis, nes įsižeisti, pavadintas boba, galėtų tik vyras.

Premjeras Andrius Kubilius po A. Valinsko teiginių nutarė nebesiūlyti jo į kultūros ministrus ir paprašė pateikti kitą kandidatą. Pats A. Valinskas taip pat atsiėmė savo kandidatūrą, bet laikosi nuomonės, jog prezidentės teiginiai, kad ministru negali būti visuomenės pasitikėjimo neturintis politikas, neatitinka tikrovės, nes, pavyzdžiui, premjero A. Kubiliaus reitingai taip pat yra žemi.