Kaip BNS sakė Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorė Violeta Motulaitė, ambasados Ankaroje saugumo sustiprinimo klausimas bus sprendžiamas penktadienį net keliuose pasitarimuose.

Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis Turkijoje penktadienį dalyvaus Europos Sąjungoje pirmininkaujančios Italijos ambasados Ankaroje rengiamame pasitarime dėl papildomų saugumo priemonių.

URM pranešimu, A.Valionis penktadienį susitiko su Turkijos ambasadoriumi Lietuvoje Ali Nazimu Belgeru ir Didžiosios Britanijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Brianu Davidsonu (Brajenu Deividsonu). Lietuvos ministras pasmerkė teroro aktus ir išpuolius prieš taikius gyventojus Stambule, išreiškė užuojautą žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų šeimų nariams bei artimiesiems.

Ministras konstatavo, kad šis teroristinis išpuolis yra nukreiptas ne tik prieš vieną šalį, bet prieš visas tautas, pasisakančias už laisvę, demokratiją ir globalų saugumą.

A.Valionis taip pat perdavė diplomatams laiškus Turkijos ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrams, kuriuose išreiškiama užuojauta turkų ir britų tautoms dėl teroro aktų Stambule.

"Terorizmas paneigia bendras demokratines vertybes ir principus, paniekina žmogaus gyvybę, todėl kovoje prieš terorizmą reikalingas nuoseklus tarptautinis bendradarbiavimas. Lietuva ir toliau aktyviai dalyvaus tarptautinės bendrijos kovoje su tarptautiniu terorizmu," - laiškuose pabrėžia A.Valionis.

Ministras taip pat penktadienį planavo aptarti susidariusią situaciją su Lietuvoje šiuo metu viešinčia ambasadore Turkijoje Halina Kobeckaite. Dėl papildomų saugumo priemonių Lietuvos ambasadai galiausiai bus apsispręsta specialiame Lietuvos URM padalinių pasitarime.

Per du sprogdinimus prie Didžiosios Britanijos generalinio konsulato bei britų banko HSBC Stambule žuvo 27 žmonės, tarp kurių - ir britų generalinis konsulas šiame mieste, ir buvo sužeista daugiau kaip 400 žmonių. Lietuvos URM Konsulinis departamentas neturi duomenų apie sužeistus ar žuvusius Lietuvos piliečius. Artimiausiu metu URM nuspręs, ar Lietuvos piliečiams reikėtų patarti susilaikyti nuo kelionių į Stambulą.

Manoma, kad šie išpuoliai turi visus skiriamuosius Osamos bin Ladeno kovotojų tinklo "al Qaeda" ženklus.

Didžioji Britanija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Australija, kurios yra karo Irake sąjungininkės, nurodė savo piliečiams arba vengti vykti į Stambulą, kuriame gyvena 12 mln. žmonių, arba stengtis būti kuo mažiau pastebimiems. Lietuva parėmė tarptautinės koalicijos operaciją Irake ir nusiuntė į šią šalį maždaug šimtą savo taikdarių.

Lietuvos ambasados Ankaroje apsauga jau buvo sustiprinta rugsėjį, kai JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) Turkijos specialiąsias tarnybas įspėjo apie ekstremistų rengiamus teroro aktus prieš 18 valstybių, taip pat - ir Lietuvos - ambasadas Turkijoje. Minėtosios šalys parėmė amerikiečius per karines operacijas Irake ir Afganistane.

CŽV turkus įspėjo, kad ekstremistai ambasadas planuoja sprogdinti. Buvo manoma, kad tam gali būti panaudoti užminuoti automobiliai arba savižudžiai sprogdintojai.

Būtent tokios taktikos laikėsi teroristai, surengę sprogimus prie britų konsulato ir banko bei prieš kelias dienas - prie dviejų sinagogų Stambule.

Po CŽV įspėjimo Lietuvos ambasada kreipėsi į Turkijos specialiųjų tyrimų departamentą, atkreipdama dėmesį į minėtą informaciją, nes diplomatinių atstovybių saugumą užtikrinti turi priimančioji valstybė.

Be to, Lietuvos URM paprašė Lietuvos specialiųjų tarnybų pateikti papildomas rekomendacijas dėl Lietuvos atstovybių užsienyje saugumo užtikrinimo.

Lietuvos ambasada Ankaroje yra įsikūrusi 7 aukštų name, kuriame gyvena užsienio diplomatai. Gatvėje, kurioje yra 9 šalių pasiuntinybės, rugsėjį atsirado gerokai daugiau policininkų nei įprasta.

Lietuvos ambasadoje Turkijoje dirba trys diplomatai iš Lietuvos ir du vietos gyventojai - sekretorė ir vairuotojas.