Visgi kiti šio ir kitų politikų teiginiai ne ką prastesni – buvęs A. Valinskas bendražygis Saulius Stoma tautos atstovybę yra lyginęs su mėšlu, ankstesnis socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys vienišus tėvus vadino bambaliais, o buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas atvirai juokėsi iš pavaldinio, išėjusio tėvystės atostogų.

Tačiau iš pažiūros neetiški politikų pasisakymai ne visuomet lieka įvertinti, o ir įvertinus sankcijos dažniausiai būna menkos – apsiribojama papeikimais, pabarimais bei deklaracijomis, jog politikas pažeidė Valstybės politikų elgesio kodeksą. Prisikalbėjusį politiką taip pat galima įpareigoti įžeistojo asmens viešai atsiprašyti, tačiau tokia praktika nėra dažna.

R.Dagys prarado ministro postą

Rimantas Jonas Dagys
Įspūdinga retorika pasižymėjęs buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras, dabartinis parlamento Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas R.J. Dagys pagarsėjo, kai kalbėdamas radijo laidoje vienišus tėvus pavadino bambaliais ir pareiškė, jog vieniši tėvai ir mamos turi prisiimti kaltę už tai, kad nesugebėjo susitvarkyti savo gyvenimo.

„Jeigu tu nesugebėjai susitvarkyti savo gyvenimo ir užaugini vaiką be tėvo ar be motinos, tai ar tu prisiimi atsakomybę ir kaltę už tai, ar ne? Ar mes gyvename kaip mums patinka, kaip bambaliai varinėjamės? Turi žmogus būti atsakingas, ar ne? Vaikui reikia ir tėvo, ir motinos, kad jis užaugtų visavertė asmenybė", - kalbėdamas per radijo stotį „Laisvoji banga" pareiškė politikas.

Pats ministras teisinosi, kad jo žodžiai galėjo būti ne taip suprasti. Esą jis akmenį metė į butelį apsikabinusių tėvų, bet ne vienišų mamų daržą: „Aš turėjau omeny, kad jei tėvas ar motina pasirenka buteliuką vietoj bendravimo su vaiku, valstybė neturėtų to skatinti. Jei vienas tėvas ar motina augina vaikus gražiai, reikia tik padėkoti. Aš mečiau akmenį į vyrų daržą, ne į moterų“.

R. Dagio teiginiai iš pradžių nesulaukė nei aukščiausių valstybės politikų, nei savos partijos ar Seimo Etikos ir procedūrų komisijos dėmesio, tačiau susikaupus visuomenės ir politikų nepasitenkinimui situacija socialinės apsaugos srityje, o politikui vis įsisukant į skandalus, valdanti koalicija ir prezidentė sutarė ministrą keisti. Viešai įvardinta ministro keitimo priežastis – visuomenės pasitikėjimo stoka.

I.Šiaulienė siūlė mokytojams emigruoti, J.Imbrasui užkliuvo tėvystės atostogos

Juozas Imbrasas
Spalvinga retorika yra pasižymėję ir kiti politikai. Pavyzdžiui, 2008 m. Lietuvą krečiant mokytojų streikams socialdemokratė Irena Šiaulienė susitikime su uostamiesčio pedagogų profesinės sąjungos atstovėmis pasiūlė emigruoti iš Lietuvos, jei joms nepatinka mokytojo darbas. Vėliau politikė teigė taip pasielgusi dėl to, kad profsąjungos atstovės ją spaudė daryti viską, kad mokytojų atlyginimai būtų didinami 50 proc.

Liežuvis yra išdavęs ir buvusį Vilniaus merą Juozą Imbrasą. „Vaikeliais“ į bet kokio amžiaus asmenis besikreipiantis politikas pasišaipė iš kyšio ėmimu įtarto savo pavaldinio Dariaus Šalugos, sumaniusio eiti tėvystės atostogų.

„Labiausiai mane piktina tai, kad jis jaunas, gražus energingas vyras, erelį vaidino čia, kovotoją už teises, pasiėmė tėvystės atostogas. Nu, visi šnibždasi, juokiasi iš tų jo tėvystės atostogų“, - kalbėjo tuometinis Vilniaus vadovas, šiuo metu dirbantis Europos Parlamente.

Vėliau J. Imbrasas raštu atsiprašė dėl savo nekorektiškumo, todėl nesulaukė jokių sankcijų, nors mero viešus pasisakymai buvo apskųsti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.

Ne itin korektiškais teiginiais pagarsėjo ir buvęs parlamento narys Gediminas Jakavonis tuometinę Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorę, dabartinę Seimo narę Aureliją Stancikienę palyginęs su pokario metais Lietuvoje siautėjusiais stribais, taip pat ankstesnės kadencijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius prokurorus pavadinęs debilais. Pastarasis politikas už tokius posakius pripažintas nusižengęs etikai.

Politikų lūpose Seimas – mėšlas, o policininkai – gaidžiai

Saulius Stoma
Dabartinės kadencijos Seimo nario, konservatorių-krikdemų frakcijos nario bei buvusio A. Valinsko bendražygio S. Stomos televizijos laidoje išsakytas vaizdingas parlamento sugretinimas su mėšlu įvertinimo kol kas nesulaukė. Seimo Etikos ir procedūrų komisija S. Stomos žodžių svarstyti nesiėmė, politiko retorika nesulaukė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Etikos komisijos verdikto.

Pats S. Stoma teigė, jog tai buvusi tik metafora. Esą laidos „Valanda su Rūta“ dalyviams buvo įteiktos gėlės vazonėliuose, tad parlamentaras tiesiog išsakęs viltį, jog kaip iš mėšlo išdygsta gražios gėlės, taip ir iš Seimo susiformuos geras parlamentas, tačiau tik tuo atveju, jei visuomenė tinkamai jį kontroliuos.

Dar vienas buvęs A. Valinsko bendražygis, dabar Krikščionių partijos frakcijos narys Rokas Žilinskas prieš tapdamas Seimo nariu su draugu Marku Gurskiu būdami neblaivūs įsivėlė į konfliktą su juos vežusiu taksistu, o iškviestus policijos pareigūnus, jų liudijimu, išvadino „pederastais, gaidžiais, asilais“ ir siūlė „čiulpti“.

Pats politikas neigė vartojęs necenzūrinius žodžius, nes jam tai neva yra svetima, nors svarstė galėjęs ką nors sušukti, nes esą pareigūnai grubiai užlaužė jam rankas.

A.Valinskas anksčiau siuntė „velniop“ A.Salamakiną

Prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją „įžeista bobiška nuomone“ pavadinęs Tautos prisikėlimo partijos lyderis, dar būdamas vienu svarbiausių valstybės asmenų – Seimo pirmininku – taip pat pasižymėjo ne itin subtilia retorika. Pavyzdžiui, viešėdamas Utenoje jis viešai pasiuntė velniop Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algimantą Salamakiną.

Bendraudamas su renginio dalyviais tuometinis Seimo pirmininkas viešai scenoje pareiškė: "Jei trūks bent jau pinigų, tai dainų jums tikrai atvešime nemokamai ir jei dėl to problemų kils A. Salamakinui, mes jį pasiųsime velniop. Mes jums dainuosim".

Vėliau A. Valinskas atsiprašė kolegos, bet parlamento Etikos ir procedūrų komisijos buvo pripažintas nusižengęs etikos principams, jam rekomenduota savo žodyną derinti su valstybės politikams keliamais etikos reikalavimais.

„Prisikėlėlių“ lyderis, be kita ko, yra įžeidinėjęs ir buvusį premjerą, socialdemokratą Gediminą Kirkilą. Televizijos laidoje A. Valinskas kolegą pavadino mažu žmogiuku ir dideliu melagiu. „Esate mažiukas žmogiukas, bet kaip buvote didelis melagis, taip ir pasilikote“, - pernai kovą sakė A. Valinskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A.Salamakinas teigia, kad remiantis Seimo Statutu ir Valstybės politikų elgesio kodeksu politikams už neetiškas kalbas taikomos sankcijos apsiriboja pastabomis bei rekomendacijomis derinti viešą kalbėseną su politikams keliamais reikalavimais.

Etikos sargai, pasak A. Salamakino, taip pat gali įpareigoti politiką viešai atsiprašyti įžeistojo asmens, o griežčiausia galima bausmė plenarinių posėdžių metu – pašalinimas iš posėdžių salės, jei yra įžeidžiamas kuris nors valstybės vadovas.