Reformą inicijuojanti Vyriausybė skelbia siekianti, kad valstybės tarnautojai biudžetui kainuotų mažiau ir dirbtų efektyviau, o jų atlyginimas priklausytų nuo veiklos rezultatų.

Dabar daugumos valstybės tarnautojų didelę dalį algos sudaro priedai už kvalifikacinę klasę, kuri suteikiama neribotam laikui.

„Yra tokių iškreiptų atvejų, kai daug aukštesnes pareigas užimantis darbuotojas, turėdamas žemesnę kvalifikacinę klasę, gali gauti mažesnį atlyginimą nei esantis daug žemesnėse pareigose. Tą turėtumėme pakeisti“, – sako Deividas Matulionis, Ministro Pirmininko tarnybos kancleris.

Vyriausybė pateikė Seimui pakeitimų paketą, pagal kurį kiekvieną valstybės tarnautoją kasmet vertins speciali komisija ir kasmet spręs, kokią kvalifikaciją, o atitinkamai ir priedą, prie algos jam suteikti.

„Tikrai nenorėtumėme, kad ši sistema išsigimtų, kad nebūtų taip, jog visi darbuotojai labai gerai dirba ir visi gauna priedą už rezultatus. Galų gale turėtumėme pasakyti žmonėms, kad sistema veikia taip, jog kuo valstybės tarnautojas geriau dirba, tuo jis daugiau ir gaus, o ne taip, kad gauni nežinia už ką, gali kavą gerti, gali nieko nedaryti, bet vis tiek gausi tą patį atlyginimą“, – tvirtina D. Matulionis.

Pagal projektą bus lengviau prasižengusį valdininką atleisti, be to, jam suteikiama galimybė papildomai užsidirbti pagal autorines sutartis.

„Profsąjungos nariai tai, be abejo, nelaukia to sugriežtinimo, nežino, kokia bus situacija, kokie pakeitimai, įstatyminiai aktai“, – sako Irena Petraitienė, Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė.

„Tai yra paketas, kurį pavadinčiau griūtimi, valstybės valdymo ir valstybės tarnyboje esantys darbuotojai atsidurs sudėtingoje padėtyje. Tai yra destabilizavimo sumanymas, kuris pakerta galimybes žmonėms turėti stabilią perspektyvą, pakerta galimybes tikėtis deramo atlyginimo“, – įsitikinęs Vytenis Andriukaitis, Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys.

„Tai yra geras ir teigiamas žingsnis, kadangi yra eliminuojama vadovo įtaka komisijų veiklai. Esant mūsų valdymo kultūrai, paveldėtai iš sovietmečio, nepriklausomas vertinimas yra teigiamas žingsnis, kad valstybės tarnautojai būtų įvertinti neutraliai ir kvalifikuotai“, – mano doc. dr. Vainius Smalakys, M. Romerio universiteto Viešojo administravimo katedros vedėjas.

Eksperto teigimu, šiuo žingsniu nuo vadinamosios ispaniškos sistemos, kai patekęs į valstybės tarnybą žmogus paprastai gali būti ramus, kad po truputį kils karjeros laiptais, pereinama prie anglosaksiškojo modelio, kai valdininkui, kaip ir dirbančiam privačiame sektoriuje, tenka nuolat kovoti už savo gerovę.

Vyriausybės kancleris sako, kad Seimui pateiktas paketas – tik pirmas reformos žingsnis. Ateityje, jei Vyriausybė pritars, bus ir radikalesnių siūlymų – pavyzdžiui, kad valdininkai judėtų per skirtingas ministerijas, taip neva sumažėtų ir nereikalingų pagundų.