Tai trečiadienį Bagdade apsilankiusiam Lietuvos prezidentui Rolandui Paksui pareiškė JAV civilinės administracijos Irake vadovas Paulas Bremeris, BNS pranešė prezidentą kelionėje lydinčio Lietuvos krašto apsaugos ministro atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

JAV pareigūnas pabrėžė, kad Irake gali būti pritaikyta Lietuvos patirtis įveikiant totalitarinės valstybės reliktus, ir ypač - vykdant švietimo ir specialistų rengimo programas.

Pasak, R.Grumadaitės, R.Paksas ir jį lydinti delegacija trečiadienį atskrido į Bagdado tarptautinį - buvusį Saddamo Husseino - oro uostą, iš kur į Irako sostinę vyko šarvuočių gerai saugoma transporto priemonių kolona.

Iš Bagdado dviem sraigtasparniais "UH-60 Black Hawk" Lietuvos delegacija buvo perskraidinta į maždaug už 100 km į pietus nuo Bagdado esantį istorinį Babilono miestą, kuriame įsikūrusi tarptautinės Lenkijos vadovaujamos divizijos vadavietė. Šioje divizijoje tarnauja ir pusšimtis Lietuvos karių iš Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono.

Buvusiuose diktatoriaus S.Husseino vieno iš sūnų rūmuose R.Paksas susitiko su divizijos vadu, Lenkijos generolu majoru Andrzejumi Tyskewicziumi (Andžejumi Tiškevičiumi).

Generolas gyrė Lietuvos karių pasirengimą, jų indėlį įtvirtinant taiką jų atsakomybės zonoje, gyrė jų veiksmus saugant objektus, budint patikrinimo postuose, patruliuojant ir rengiant Irako karius. Pasak Lenkijos generolo, palyginti ramiame musulmonų šiitų dominuojamame regione Lietuvos kariai yra pelnę vietos gyventojų pagarbą.

Divizijos vadavietėje R.Paksas bendravo su Lietuvos kariais, domėjosi jų tarnybos ir gyvenimo sąlygomis. Sraigtasparniais parskraidinta į Bagdadą, Lietuvos delegacija savo lėktuvu išskrido į Irako pietryčiuose, Didžiosios Britanijos atsakomybės zonoje esantį Basros miestą.

Jame R.Paksas susitiko su tarptautinės divizijos vadu, britų generolu majoru Graemu Lambu. Trečiadienio popietę buvo planuojamas R.Pakso susitikimas su britų sektoriuje Danijos batalione tarnaujančiais Lietuvos kariais.

Kartu su prezidentu Irake lankosi krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, prezidento patarėjas gynybos klausimais Algirdas Norkus, JAV ambasados Lietuvoje karo atašė Larry Beiselas, krašto apsaugos ministro atstovė spaudai R.Grumadaitė, taip pat Vadovybės apsaugos departamento pareigūnas.

R.Paksas grįš į Vilnių ketvirtadienį po trumpo stabtelėjimo Lenkijoje. Ketvirtadienio rytą Varšuvoje numatytas R.Pakso susitikimas su Lenkijos prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu (Kvasnevskiu). Šiuo metu Irake, tarptautinėse taikos stabilizavimo pajėgose, tarnauja maždaug 100 karių iš Lietuvos.

45 karių būrys iš Birutės bataliono tarnauja Vidurio Irake, netoli Chilos, Lenkijos bataliono sudėtyje, 54 karių būrys iš Algirdo bataliono yra netoli Basros miesto, Danijos bataliono sudėtyje.

Dar du Lietuvos karininkai dirba koalicijos partnerių štabe Bagdade, o keturi karininkai ir vienas puskarininkis - netoli Basros, Didžiosios Britanijos vadovaujamos daugianacionalinės divizijos štabe.