Tai trečiadienį Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme pareiškė parlamentarui atstovaujantis advokatas Augustinas Vaičiūnas. Jis Seimo nario vardu prašė skirti kuo švelnesnę sankciją ir neatimti vairuotojo pažymėjimo.

„Reikia atsižvelgti į svarbą valstybės gyvenimui ir tautos gerovei“, - sakydamas baigiamąją kalbą pabrėžė konservatoriui atstovaujantis gynėjas.

Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas jau antrą kartą išnagrinėjo A. Vidžiūnui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą. Konservatorius į teismo posėdį neatvyko, teisindamasis esą dideliu užimtumu ir išvyka į užsienį. Tai jau antras kartas, kai neblaivus prie vairo įkliuvęs parlamentaras išvengė būrio žurnalistų – prieš metus jis kreipėsi į teismą ir paprašė bylą išnagrinėti anksčiau, apie tai iš anksto neinformuojant žiniasklaidos atstovų.

A. Vidžiūnui administracinio teisės pažeidimo protokolas buvo surašytas už tai, kad jis 2009 gegužės 20 d. apie 18.39 val., būdamas neblaivus - 0,83 promilės, vairavo automobilį ir važiavo Konstitucijos pr.- Linkmenų g., Vilniuje.

Konservatorius savo kaltę pripažino ir paaiškino, kad tą dieną jis dalyvavo konferencijoje Seime, kurios pabaigoje išgėrė 2 taures apie 200 gramų vyno, po to greitai išvažiavo, neblaivus nesijautė ir, jam važiuojant Konstitucijos pr., Vilniuje, sustabdė kelių policijos patrulis.

Policininkas pasiūlė nuvažiuoti į Vilniaus m. 1 policijos komisariatą pasitikrinti neblaivumą. Savo automobilį vairavo pats parlamentaras, nuo vairavimo nušalintas nebuvo, į komisariatą nuvažiavo per minutę.

Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas prieš metus A. Vidžiūnui buvo nutraukęs bylą, nes esą jo veiksmuose nėra pažeidimo sudėties. Teisėjas Robertas Rainys tąkart nustatė, kad pareigūnai politiką tikrino alkotesteriu „Drager“, tačiau neatsižvelgė į tai, kad išgėrus alkoholio reikia palaukti bent 15 min. iki tikrinimo, nes burnoje esantys alkoholio likučiai gali iškreipti parodymus.

Šį teismo nutarimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) apskundė policija, teismas bylą nurodė nagrinėti iš naujo.

A. Vidžiūnui atstovaujantis advokatas A. Vaičiūnas trečiadienį teisme aiškino, kad parlamentaras esą pripažįsta savo kaltę ir nuoširdžiai gailisi, tačiau atkreipė dėmesį, kad politiko darbas nėra vien susijęs su sėdėjimu Seime.

„Jam dažna tenka vykti į kuruojamas apygardas, susitikinėti su rinkėjais, dalyvauti centrinio rinkimų štabo darbe, o tam būtina turėti transporto priemonę“, - pabrėžė advokatas.

Teismui pateiktoje Tėvynės Sąjungos frakcijos pažymoje teigiama, kad A. Vidžiūnas yra pareigingas Seimo narys.

„Jeigu iš jo būtų atimtas vairuotojo pažymėjimas, gana ženkliai būtų sutrikdyta jo darbinė veikla, nes nuo Seimo nario atliekamų funkcijų priklauso visos tautos gerovė“, - pažymėjo advokatas.

Vis dėlto, po posėdžio žurnalistų paklaustas, kodėl Seimo narys turėtų jaustis išskirtinis ir dėl vairavimo neblaiviam neprarasti teisės vairuoti, A. Vaičiūnas aiškino tik išsakęs savo nuomonę.

Kokią nuobauda bus skirta konservatoriui, teisėjas Petras Karvelis žada paskelbti gegužės 19-ąją.