Pareiškimas išplatintas netrukus po to, kai generalinis prokuroras paprašė teismo panaikinti leidimą eitynėms dėl galimų neramumų.

Žmogaus teisių gynimu besirūpinanti įtakinga organizacija tvirtina, kad valstybės institucijos privalo užtikrinti saugumą renginio metu.

"Jei eitynių dieną viešajai tvarkai iškils grėsmė, ji nebus iš dalyvių pusės. Pareigūnai pagal tarptautinę ir nacionalinę teisę yra įpareigoti garantuoti išraiškos ir susirinkimų laisvę visiems. Jie turi užkirsti kelią bet kokiai grėsmei eitynėms, o ne pačioms eitynėms", - pranešime cituojamas "Amnesty International" atstovas Johnas Dalhuisenas.

Jo teigimu, "Baltic Pride" renginys yra ypač svarbus lesbiečių ir gėjų teisėms Lietuvoje.

"Jei eitynės bus uždraustos arba nepavyks užtikrinti jų dalyvių saugumo, visiems lietuviams ir likusiam pasauliui bus nusiųstas signalas, kad žmogaus teisių ten laikomasi selektyviai", - teigia "Amnesty International".

Užtikrinti, kad eitynės įvyktų, antradienio vakarą paragino ir nevyriausybinė organizacija "ILGA-Europe", kuri skelbia ginanti seksualinių mažumų teises Europoje.

"Kreipiamės į Lietuvos valdžią apginti demokratines vertybes ir žmogaus teises. Valdžios institucijos negali leisti būti šantažuojamos grėsmių ar priešingų požiūrių, kad aukotų pagrindines laisves, kurias garantuoja Lietuvos įstatymai ir valstybės tarptautiniai įsipareigojimai žmogaus teisių srityje", - pareiškė "ILGA-Europe" vykdančioji direktorė Evelyne Paradis.

Kritiškai prokuroro prašymą įvertino ir seksualinių mažumų gynyba aktyviai besirūpinantys Europos Parlamento nariai Ulrikė Lunacek ir Michaelas Cashmanas.

Pasak jų, valdžios institucijos turėtų labai atidžiai apsvarstyti prokuroro prašymą.

"Jos yra teisiškai įsipareigojusios užtikrinti piliečių susirinkimų laisvę, įskaitant ir eitynių dalyvių saugumą, nesvarbu, ar tai jiems patinka. Europos Parlamentas nedelsdamas imsis veiksmų, jei Lietuva uždraus paradą, ir mes užtikrinsime, kad Europos Komisija - taip pat", - pareiškė europarlamentarai.

Laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas antradienį patvirtino, kad dėl neramumų grėsmės paprašė teismo panaikinti Vilniaus valdžios išduotą leidimą seksualinių mažumų eitynėms. Pasak prokuratūros vadovo, yra duomenų, kad smurtas gali būti nukreiptas prieš renginio dalyvius.

Šeštadienį Vilniuje planuojamos pirmos seksualinių mažumų eitynės Lietuvos visuomenėje sulaukė prieštaringos reakcijos - prieš jas surengta ne viena protesto akcija, o apie pusšimtis parlamentarų jau anksčiau prašė prokuratūros imtis veiksmų, kad renginys būtų uždraustas.