R. Petrauskas aiškino, kad į teismą kreipėsi gavęs oficialią konfidencialią informaciją iš operatyvinių tarnybų. „Aš įžvelgiau, kad tai yra pagrindas kreiptis į teismą. (...) Labai norėčiau būti neteisus šiuo atveju“, - sakė jis.

Laikinasis generalinis prokuroras pripažino teisę į taikias eitynes. Pasak R. Petrausko, kadangi esame Europos dalis, norime ar nenorime, turime pripažinti, kad tokie renginiai anksčiau ar vėliau vyks.

„Reikia pasverti - ar taikios eitynės, ar viešoji rimtis ir žmonių sveikata? Taip, gal ir galima ten aptverti teritoriją, saugoti, kad niekas prie jos neprieitų, tačiau visų pirma į tą teritoriją kažkas turi patekti ir iš jos turi išeiti“, - kalbėjo laikinasis generalinis prokuroras.

R. Petrauskas retoriškai klausė, kas bus kaltas, jai kažkas nukentės ar bus aukų. Pasak jo, viena vertus, Lietuva atrodo homofobiška, „tačiau kaip mes atrodysime, jeigu bus parodyti reportažai, kuriuose smurtas ar dar kažkokie reiškiniai“.

V.Simonko: tai - dar ne istorijos pabaiga

Sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas, vadovaujantis leidimus renginiams išduodančiai komisijai, pažymėjo, jog priimant sprendimą vadovautasi Susirinkimų įstatymu. „Pagal įstatymą, saugumą renginių metu privalo užtikrinti policija“, – DELFI teigė jis.

„Pajungiama sunkioji artilerija, – taip situaciją DELFI pakomentavo Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko. – Gavau laišką iš Generalinės prokuratūros, kuriame prašo geranoriškai atsisakyti eitynių. Bet jį atsiuntė tik praėjus dienai po to, kai kreipėsi į teismą.“

Anot vieno iš renginio organizatorių, kartojasi Rygos scenarijus – pernai iki paskutinės dienos buvo bandoma sutrukdyti Latvijos sostinėje vykusioms eitynėms. Prieš patį renginį teismo buvo paprašyta atšaukti leidimą, tačiau galiausiai eitynės įvyko.

„Sunku tikėtis, kad kai kurių pareigūnų veiksmai buvo geranoriški. Žinojome, kad tokių bandymų (atšaukti leidimą – DELFI) bus. Bet tai dar ne istorijos pabaiga – yra teismai, teisininkai, įsijungė „Amnesty International“. Jei teismas nuspręs panaikinti leidimą, bus galima skubos tvarka skųsti sprendimą.“

Galutinį žodį tars teismas

Vilniaus apygardos administracinis teisme (VAAT) pranešė, kad pirmadienį buvo gauti laikinojo generalinio prokuroro, siekiančio apginti viešąjį interesą, ir eksparlamentaro S. Buškevičiaus prašymai panaikinti sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymus leisti organizuoti mieste eitynes „Už lygybę“. Jie paprašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – laikinai sustabdyti ginčijamų teisės aktų galiojimą.

R. Petrauskas prašo teismo panaikinti savivaldybės administracijos direktoriaus sausio 26 d., vasario 20 d. ir balandžio 23 d. įsakymus, kuriais leista gegužės 8 d. organizuoti eitynes. Anot jo, Generalinė prokuratūra turinti duomenų, kad prieš renginį ketina protestuoti ir įvairaus pobūdžio provokacijas organizuoja radikalių bei destruktyviai nusiteikusių grupių nariai.

„Yra pagrindo manyti, kad valstybė negalės tinkamai įvykdyti pareigos susirinkimo dalyviams suteikti tinkamos apsaugos dėl suderintos susirinkimo vietos Vilniaus miesto gatvėse“, – rašoma pareigūno prašyme teismui.

Prokurorų nuomone, organizuojant eitynes gali būti pažeista jame dalyvaujančių asmenų sveikata, o tokiu atveju turi būti atsisakyta išduoti pažymėjimą dėl suderintos susirinkimo vietos, laiko ir formos. Šios aplinkybės esą išaiškėjo tik išdavus leidimą organizuoti eitynes. Kadangi iki numatyto susirinkimo liko vos kelios dienos, R. Petrauskas prašo teismo taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – laikinai sustabdyti ginčijamų aktų galiojimą, nes to nepadarius teismo sprendimas negalės būti įvykdytas.

VAAT gavo ir analogišką Kauno politiko S. Buškevičiaus prašymą panaikinti savivaldybės administracijos direktoriaus balandžio 23 d. įsakymą. Anot pareiškėjo, leidus įvykti eitynėms, „būtų užgautos visoms Lietuvos šeimoms brangios vertybės – dora, ištikimybė, vaisingumas, žmogiškasis orumas“.

Tarybos narys mano, kad homoseksualaus gyvenimo būdo, kaip valstybei priimtinos gyvenimo normos propagavimas, prieštarauja vertybinėms šalies gyventojų daugumos nuostatoms. Gegužės 8 d. numatytomis surengti eitynėmis esą gali būti pažeista dorovė bei kitų asmenų teisės ir laisvės.

Dėl šių prašymų VAAT ketina apsispręsti šią savaitę, gavęs papildomų dokumentų iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos.

Balandžio pradžioje Generalinė prokuratūra buvo atmetusi grupės Seimo narių prašymo „apginti viešąjį interesą“ – užkirsti kelią homoseksualų eitynėms „Už lygybę“. Išanalizavę Lietuvos ir tarptautinius teisės aktus pareigūnai nusprendė, kad frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Petro Gražulio bei kai kurių kitų parlamentarų prašymas nėra pagrįstas.

Kovą grupė Seimo narių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl leidimo gegužės pradžioje surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes. Jį pasirašė 53 parlamentarai iš įvairių frakcijų. Politikai paprašė Generalinės prokuratūros „imtis veiksmų, kad būtų apgintas viešasis interesas“. Kreipimesi teigiama, esą homoseksualų eitynės pažeistų Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, prieštarautų Seimo nutarimu priimtai Šeimos politikos koncepcijai bei katalikų interesams. Be to, esą akivaizdu, kad eitynės taps „patriotinio jaunimo, kitų aktyviai nusiteikusių piliečių traukos centru“, ir gali prasidėti riaušės.