Pirmadienį URK posėdyje komiteto nariai vienbalsiai pritarė komiteto pirmininko konservatoriaus Audroniaus Ažubalio inicijuotam kreipimuisi, kuris artimiausiu metu bus užregistruotas ir priimtas kaip Seimo dokumentas.

Šis kreipimasis būtų netiesioginis atsakas į birželio viduryje JAV Atstovų rūmų ir Senato priimtą paralelinę rezoliuciją Nr.122 (Concurrent Resolution), kurioje pabrėžiama, jog JAV prieš 60 metų pradėjo įgyvendinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos prievartinio inkorporavimo į SSRS nepripažinimo politiką

Kaip žinoma, 1940 metų birželį Baltijos valstybes okupavus Rusijai, tų pačių metų liepos 15 dieną tuometinis JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas (Ruzveltas) priėmė įsaką, kuriuo remiantis, buvo "įšaldytas" Baltijos valstybių turtas Amerikoje", o liepos 23 d. buvo priimtas pirmasis viešas JAV Valstybės departamento pareiškimas dėl sovietinių perversmų Baltijos valstybėse nepripažinimo.

Kaip BNS sakė URK pirmininkas A. Ažubalis, kreipimesi Seimo vardu ketinama padėkoti JAV piliečiams, kad per visą sovietinę okupaciją jų išrinkti Kongreso nariai, prezidentai ir vyriausybės nuosekliai gynė demokratiją ir žmogaus teises bei nepripažino Baltijos kraštų okupacijos.