Šią pavardę rašydami dažnai klydo praėjusių metų Nacionalinį diktantą rašę konkurso dalyviai, mat tuomet skaitytas rašytojo Vytauto V.Landsbergio tekstas ir daug dalyvių suklupo jau rašydami šią pavardę.

Kaip BNS pirmadienį sakė Nacionalinio diktanto konkursą organizuojančio savaitraščio "Atgimimas" direktorė Dalia Jankaitytė, sunkiausiu žodžiu pirmo diktanto turo dalyviai siūlė rinkti "ačiū", "nuopuolis", "sūkurys", "driksti", "brigzti", "knygrišykla", "vąšelis", "vakuumas", "kojinė", "sąvaržėlė" ir kt.

Pirmo turo, vykusio kovą, dalyviai taip pat prašyti nurodyti priežastis, paskatinusias dalyvauti Nacionalinio diktanto konkurse. Tarp tradicinių priežasčių (pilietiškumo, patriotiškumo, smalsumo, ar gerai moką kalbą) įvardytos ir tokios priežastys, kaip nostalgija mokyklai ar noras sužinoti, kaip "stipriai nutautėjau".

Kai kurie moksleiviai nurodė dalyvavę mokytojų liepimu. Pasak D.Jankaitytės, diktanto tikslas - kad žmonės savo žinias tikrintųsi savanoriškai, todėl tokios priežastys konkurso organizatorius šiek tiek nustebino.

Iš pirmame ture dalyvavusių daugiau kaip 4 tūkst. dalyvių į finalą atrinkti 111. Tarp jų - 8 užsienio lietuviai (po vieną iš Čikagos, Tbilisio, Liuksemburgo, Budapešto, Vienos, Kembridžo ir du iš Briuselio). Finale dalyvaus ir vienas regėjimo negalią turintis žmogus.

Į finalą, anot D.Jankaitytės, pateko tie, kurie pirmame ture padarė nedaugiau kaip keturias klaidas. Šiemet, kitaip nei pernai, šis barjeras buvo visiems vienodas. Moksleiviams kartelė nepakelta aukščiau nei kitiems, nes jie šiemet pasirodė ne itin gerai. Kaip teigė D.Jankaitytė, nemažai moksleivių padarė labai daug klaidų.

Keturių klaidų barjeras į finalą rodo sąlyginai kiek blogesnį rašiusiųjų kalbos išmanymą nei pernai, kai užsienyje diktantą rašiusiesiems leista padaryti 2 klaidas, moksleiviai turėjo nepadaryti nė vienos klaidos, likusieji galėjo padaryti po vieną klaidą.

Nacionalinį diktantą šiemet rašė gerokai mažiau žmonių nei pernai - per 4 tūkstančius. Pernai konkurse dalyvavo beveik 6 tūkst. entuziastų.

Anot D.Jankaitytės, tai nereiškia, kad diktantas praranda populiarumą - konkurso organizatoriai turi duomenų, kad diktantas populiarėja įvairiose bendruomenėse, kur diktantas rašomas nedalyvaujant bendrame konkurse - kalbos žinias rašiusieji patys pasitikrina pagal vėliau išplatinamą diktanto tekstą.

Kovo pabaigoje konkurso dalyviai lietuvių kalbos žinias tikrino rašydami prozininkės, dramaturgės ir eseistės Vandos Juknaitės tekstą "Skubėkime augti".

Šiemet penktą kartą diktantas rašytas visose Lietuvos savivaldybėse bei 23 užsienio šalyse.

Konkurso finalas ir raštingiausio piliečio apdovanojimas vyks gegužės 8-ąją. Jam atiteks 4 tomų enciklopedijų rinkinys "Lietuva".

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis "Atgimimas" bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.