M. Petrauskas informavo, kad dar 2000-aisiais metais nepilnamečių motinų iki 19-os metų buvo 3184, o 2008-aisiais motinų iki 19-os metų amžiaus skaičius sumažėjo iki 2412.

Sveikatos apsaugos ministerijos Šeimos sveikatos skyriaus vedėja Aušra Armonavičienė pažymėjo, kad šie socialiai pokyčiai susiję tuo, jog „jaunimas – labiau išprusęs”.

„Jaunos merginos dabar tikrai žino, kaip saugotis“,– kalbėjo pašnekovė. Jai antrino ir Lietuvos socialinių tyrimų centro Demografinių tyrimų skyriaus vadovė Vlada Stankūnienė.

„Visose išsivysčiusiose, pažangiose šalyse, kai išmokstama naudotis kontraceptinėmis pramonėmis, taip būna. Europos šalyse šitas procesas – jau gerokai anksčiau prasidėjęs“,– pasakojo V. Armonavičienė.

Tuo metu Kultūros tyrimų instituto Šiuolaikinės filosofijos skyriaus mokslo darbuotoja Lilijana Astra pažymėjo, kad socialiniai reiškiniai visada daugialypiai, todėl negalima jų aiškinti įvardinant vieną priežastį. Anot pašnekovės, sunkmečio akivaizdoje veikia „šeimų solidarumo principas“.

„Sunkmetis. Vaikai jaučia, kaip gyvena jų tėvai ir tiesiog solidarizuojasi, nenori jiems rūpesčių užkrauti. Paauglių atsakomybės laipsnis padidėjo, jų socialinė branda pakito – iš tikrųjų sunkmetis pakoregavo daugelio šeimų ir elgseną, ir vartoseną, ir šiaip jau savimonės reiškinius, procesus“, – kalbėjo pašnekovė.

L. Astra mano, kad mažėjantis besilaukiančių nepilnamečių skaičius – yra pedagogų ir tėvų paaugliams įskiepyto didesnio atsakomybės jausmo, padidėjusios emigracijos rezultatas.

Namai pagimdžiusioms nepilnametėms – jau liepą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Daina Urbonaitienė lrt.lt informavo, kad jau šių metų liepos mėnesį turėtų pradėti veikti įstaiga, kurioje galės gyventi nepilnametės mamos (kurių negloboja tėvai) su savo mažaisiais.

„Pabrėžiu, tai nėra centras besilaukiančioms nepilnametėms. Tiesiog reorganizavus ir panaikinus apskritis, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuo liepos pirmos perima 7 vaikų globos įstaigas“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip informavo D. Urbonaitienė, jeigu bus jaučiamas poreikis, atsiras ir daugiau tokių įstaigų.

„Tai bus šiek tiek specializuoti vaikų globos namai“, – mintimis dalinosi pedagogė.