Frontininkų lyderis Algirdas Paleckis DELFI sakė, kad vienu automobiliu iš Estijos vykę organizacijos atstovai buvo netikėtai iškrėsti Latvijos-Lietuvos pasienyje.

„Mes juos kvietėme dalyvauti gegužės 1-osios demonstracijoje, jie sutiko, tačiau apie 9 val. ryto kirsdami Latvijos-Lietuvos pasienį pastebėjo, kad siena yra iš esmės užblokuota pasieniečių automobilių, kurie, kaip jie sakė, tikrino visus estiškus automobilius. Jie buvo sustabdyti ir jų daiktus tikrino apie pusvalandį, nieko neradę pasieniečiai leido važiuoti toliau“, – pasakojo A. Paleckis.

Jo teigimu, į Vilnių atvyksta „ko gero“ tie patys žmonės, dėl kurių praėjusią savaitę A. Paleckio neįleido į Estiją.

„Kyla paprastas klausimas, kaip čia taip pasieniečiai viską žino. Ko gero, yra klausomasi mūsų pokalbių, ne ko gero, o tikrai, nes kitaip neįmanoma paaiškinti, kodėl būtent šiandien jie sustiprintai saugojo sieną“, – kalbėjo A. Paleckis.

Šeštadienį Vilniuje organizuojamos tradicinės gegužės 1-osios eitynės ir mitingas. Leidimas rengti renginį išduotas Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai ir Socialistiniam liaudies frontui.

DELFI primena, kad praėjusią prieš NATO politiką Irake ir Afganistane kartu su partijos nariais piketuoti norėjęs A. Paleckis buvo neįleistas į Estiją – Latvijos-Estijos pasienyje jis sužinojo esąs persona non grata (nepageidaujamas asmuo). Jis vyko prisidėti prie „nakties sargybinių“ rengiamų piketų.

Socialdemokratai atsiribojo nuo prorusiškų politinių jėgų

Lietuvos socialdemokratų partija atsiribojo nuo prorusiškų politinių jėgų, dalyvaujančių gegužės 1-osios dienos eitynėse. "Socialdemokratai kiekvienais metais švenčia tarptautinę darbo ir dirbančių žmonių dieną, tačiau atsiribojame nuo kraštutinių pažiūrų politinių jėgų bei jų pakviestos prorusiškos organizacijos "Nakties sargyba", apie kurios dalyvavimą nežinojo net eisenos organizatoriai", - pranešime spaudai cituojamas Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratai tvirtina dalyvaujantys eitynėse kaip įvairių profesijų atstovai, taip pagerbdami visus Lietuvos dirbančius žmones kartu su įvairių Lietuvos profesinių sąjungų atstovais, tačiau atsiriboja nuo Socialistinio liaudies fronto pakviestų prorusiškos organizacijos atstovų.

Socialdemokratai įsitikinę, kad tarptautinė darbo dienos šventė turėtų vienyti ir solidarizuoti dirbančius Lietuvos žmones, tačiau nenumatyti dalyviai bei jų politiniai lozungai tik įnešė sumaištį ir destrukciją, kuri šiuo sunkiu Lietuvai laikotarpiu tikrai nėra reikalinga.

"Gegužės 1-oji yra skirta pagerbti dirbančius žmones, tad kraštutiniai politiniai reikalavimai bei lozungai, o taip pat ir plevėsuojančios raudonos akivaizdžiai tarybinę praeitį simbolizuojančios vėliavos nėra mums priimtina forma", - tvirtino LSDP pirmininkas A.Butkevičius. Politikas atsisakė minties dalyvauti eisenoje ir sakyti kalbą į mitingą susirinkusiems žmonėms.