Pasak teismo, jeigu A. Petrusevičiui būtų buvusi palikta galioti anksčiau skirta bausmė, tai esą aiškiai prieštarautų teisingumo principui.

Tuo tarpu kartu su buvusiu parlamentaru nuteistam Virgidui Dudučiui nepavyko išvengti įkalinimo – jam palikta skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Tiesa, teismas nusprendė, kad nuteistasis ją turės atlikti ne pataisos namuose, o atvirojoje kolonijoje.

2008-ųjų balandį paskelbtu nuosprendžiu buvo nuteistas ir Jonas Miškinis, bet jis su teismo verdiktu sutiko ir jo neskundė. Tuo tarpu V. Dudutis ir A. Petrusevičius apeliacinės instancijos teismo prašė juos išteisinti dėl kaltinimų.

Nuosprendį, kurį prokuratūra ir nuteistieji dar galės apskųsti kasacine tvarka, paskelbęs Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad A. Petrusevičius ir V. Dudutis padarė nusikaltimus – neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis.

Pasak teismo, ikiteisminio tyrimo metu buvo pagrįstai, nepažeidžiant įstatymų, pritaikytas nusikalstamos veikos modelis, o kaltinamųjų teiginiai, kad jie buvo išprovokuoti padaryti nusikaltimą, esą prieštarauja bylos duomenimis.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nėra pagrindo pripažinti, jog A. Petrusevičius nusikalstamą veiką padarė asmenybei susiformavus okupaciniam sindromui. Tokius teiginius buvo pareiškęs nuteistojo advokatas Egidijus Bičkauskas. Pasak jo, buvęs Seimo narys išgyvena vadinamąjį „okupacinį sindromą" – po ilgamečio sovietų persekiojimo bei gyvenimo gulage esą jis dar nesuvokia Lietuvos nepriklausomybės svarbos ir bando už ją kovoti.

Išklausyti teismo nuosprendžio penktadienį į teismą atvyko apie 20 A. Petrusevičių palaikančių senyvo amžiaus žmonių. Tarp jų - ir žymi kovotoja už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises Nijolė Sadūnaitė. Šalia buvusio parlamentaro visą posėdį sėdėjo jo sūnus ir dukra.

Po posėdžio paklaustas, kaip vertina teismo nuosprendį, A. Petrusevičius nesileido į šnekas. „Nieko nekomentuosiu“, - tepasakė jis.

Tyrimo metu kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais atliktų kratų metu buvo paimta virš 600 vnt. įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kg įvairių sprogstamųjų medžiagų, beveik 20 įvairių šaunamųjų ginklų - nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kurių laikymui kauniečiai neturėjo leidimo. Juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus.

A.Petrusevičius teigė, kad ginklus pardavęs kolekcionieriams, tačiau teismas nustatė, jog buvęs Seimo narys turėjo žinoti, kad jie bus panaudoti nusikalstamiems tikslams. Vieno pokalbio metu ginklą iš A.Petrusevičiaus pirkęs vyriškis prašė iš alaus skardinės padaryti duslintuvą, kad ginklas kuo tyliau šaudytų ir kad naudojant šį duslintuvą būtų galima iššaudyti bent vieną šovinių apkabą. A. Petrusevičiui pirkėjas taip pat sakė, kad jau ginklą jis naudojo patalpoje, todėl „reikia, kad būtų tyliau“.

Nors A. Petrusevičius nebuvo nuteistas dėl granatų laikymo, tyrimo metu pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, kai buvęs parlamentaras prisipažįsta turįs ir granatų.

Vieno pokalbio metu ginklų pirkėjas A. Petrusevičiui tvirtino, kad negrąžina skolos, tai buvęs parlamentaras atsakė, kad „reikia jį sutvarkyti“ ir pažada duoti „garantuotų priemonių: „Tai tą... aš tau duosiu garantuotą, originalą... Reikia pritvirtint, supranti, kad jau garantuotai, jisai keliaus kur nors. Ir nuo žiedo garantuotą virvutę ant...“.

V. Dudutis ginklus laikė Vytauto Didžiojo Jėgerių batalione, jie buvo surasti ir paimti per kratą.