Prokuratūros atstovai rėmėsi Baudžiamojo proceso kodekso nuostata, jog ikiteisminio tyrimo medžiaga gali būti skelbiama tik prokurorui leidus.

Savo ruožtu parlamentinė komisija davė pavedimą Prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui (VSD) nenaikinti jokių turimų įrašų be komisijos leidimo. Pagal Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymą jos pavedimas yra privalomas.

Toks pavedimas duotas reaguojant į prokuratūros veiksmus. Komisijos narių teigimu, antradienį po susitikimo su prezidentu generalinis prokuroras Antanas Klimavičius davė nurodymą sunaikinti slapta darytą įrašą, kuriame skamba prezidento balsas.

Šį įrašą komisijos nariai išklausė pirmadienį. Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį lankydamasis Prezidentūroje pareiškė, kad jei egzistuoja slapta daryti prezidento pokalbių įrašai, jie turėtų būti sunaikinti.

Tačiau su tokiu vertinimu nesutinka Seimo laikinosios komisijos, tiriančios galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, pirmininkas Aloyzas Sakalas.

"Nebuvo klausomasi prezidento pokalbio. Buvo klausomasi (bendrovės "Restako" vadovo - BNS) Algirdo Drakšo, kuris susiskambino su prezidentu, pokalbio. Mūsų nuomone, buvo klausomasi ne prezidento, o kito asmens. Tačiau, jeigu į šį pokalbį įsitraukia prezidentas, tai čia nėra jokio įstatymo pažeidimo", - žurnalistams teigė A.Sakalas.

"Jeigu ten buvo kalba tik apie buitinius dalykus, tai viską reikia sunaikinti, bet jeigu jame buvo kas nors vertingo ir naudingo, tai šito naikinti negalima", - pažymėjo jis.

VSD ekspertai, A.Sakalo teigimu, pritarė pokalbių išslaptinimui, tačiau sprendimo dar nepasirašė VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus, todėl jis neįsigaliojo. "Aš tikiuosi, jog jis sprendimą pasirašys", - sakė A.Sakalas.

Prokuratūros atstovai taip pat neleido komisijai paviešinti ne tik VSD pateiktų įrašų, bet ir kratų metu pas Rolando Pakso prezidentinės kampanijos finansinį rėmėją verslininką Jurijų Borisovą rasto, kaip manoma, politinės padėties Lietuvoje destabilizavimo plano "Laumžirgis", nors apie jį viešai jau prabilo Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Numanomo plano ištraukas antradienio vakarą paskelbė keli Lietuvos TV kanalai. A.Sakalas tikisi, jog vis dėlto trečiadienį dalis medžiagos bus paviešinta po prokuratūros ir VSD atstovų susitikimo.

Į Seime vykstantį komisijos posėdį buvo atvykęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius ir generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

"Mes patys labai norime paviešinti (Rusijos bendrovės - BNS) "Almax" pažymą, bet prokurorai sako dar palaukite", - žurnalistams teigė A.Sakalas.

Seimo pirmininkas antradienį teigė manąs, jog politinės padėties destabilizavimo planą parengė būtent ši Rusijos bendrovė. Komisijos pirmininkas patikino, jog ji ir toliau sieks, kad visuomenei būtų pateikta kuo daugiau informacijos apie tyrimą.

"Šita komisija nenori būti tokia, apie kurią sakytų: ji viską numarino. Mes nebūsime tokia komisija", - tikino A.Sakalas.

"Kas neleidžiama paskelbti dabar, bus leidžiama rytoj", - vylėsi jis. Komisija taip pat kreipėsi į visuomenę, prašydama pateikti bet kokią medžiagą, susijusią su parlamentinės komisijos tyrimu.

Komisijos nario Gintaro Steponavičiaus teigimu, komisija jau yra gavusi bendrovės "Helisota" informaciją apie prezidento rėmėjo J.Borisovo vadovaujamos "Avia Baltika" veiklą. "Helisota" ir "Avia Baltika" verčiasi sraigtasparnių remontu.

Prezidentas antradienį pasirašė Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisą, leidžiančią rengti atvirus parlamentinės tyrimo komisijos posėdžius. Pataisa įsigalios, kai bus paskelbta "Valstybės žiniose".

Pagal VSD pateiktą pažymą ir pokalbių telefonu įrašus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimų prezidentui, kuriame įtariamuoju apklaustas J.Borisovas.